Jeunes Restaurateurs

Zó lekker is Limburg!

Onlangs heb je op I Love Food & Wine kunnen lezen over hoe lekker Zeeland is. Jeunes Restaurateurs Nederland  (JRE Nederland) bestaat namelijk 25 jaar en organiseert een drietal bloggersreizen. Na Zeeland was Limburg (en een deel van Brabant) aan de beurt. Ook daar mocht ik aanwezig zijn. En ik kan u nu vast verklappen: ook Limburg is Lekker!

Met de trein arriveer ik in Roermond, een plaats waar ik tot mijn schaamte moet bekennen, nog nooit eerder was geweest. De zon schijnt en Roermond ligt er gezellig bij. Net als in Zeeland worden we ook hier de hele dag rondgereden in mooie, luxe auto’s van Lexus partner van JRE Nederland. De auto’s worden gereden door chauffeurs van Euro BOB. Zij leveren o.a. chauffeurs aan mensen die graag een glaasje drinken bij hun diner in een restaurant en dan door een ervaren chauffeur naar huis willen worden gereden in hun eigen auto. Dit kun je zelfs nog tijdens het diner beslissen, want Euro BOB garandeert er op tijd te zijn.

Limburgse mini-vlaai

De eerste stop is bij het restaurant van chef Edwin Soumang en zijn vrouw Bethany Delong, Restaurant One. Dit bijzondere restaurant (in het bezit van een Michelinster) zit in het oudste industriële pand van Roermond: het ECI-gebouw, dat nu een aantal culturele instellingen herbergt alsmede een aantal restaurants. We worden ontvangen met heerlijke zoete hapjes, een variant op de Limburgse vlaai, waarvan de ingrediënten allemaal uit de eigen moestuin komen. Vooral de uitvoering met munt is heerlijk. En mooi ook met die eetbare bloemen als garnering!

Limburgse vlaaitjes van Restaurant One
Limburgse mini-vlaaitjes van Restaurant One

Met deze moestuin zijn ze nu drie jaar bezig. En dat ging niet zonder slag of stoot. Soumang heeft sindsdien nog meer waardering voor wat er groeit en bloeit. Dat leidde o.a. tot een versmalling van de menukaart. Het is namelijk zonde om zaken die uit de tuin zijn gehaald weg te gooien, alleen omdat toevallig niemand ze bestelt bij het diner.

Het Limburgs Kloostervarken

We vervolgen onze reis en arriveren bij Abdij Lilbosch in Echt. Een mooie, verstilde plek. Het landbouwbedrijf van Abdij Lilbosch bestaat hoofdzakelijk uit akkerbouw met daarnaast enkele kleinschalige neventakken, waaronder de varkenshouderij. Alvorens we naar Frans de Rond van Livar (Limburgs Varken) gaan luisteren krijgen we een hapje van Restaurant L’Atelier van chef Hans Kinkartz en zijn vrouw Ellen uit Gulpen. Zij presenteren ons een asperge cremeux met korenaar-asperge, Liviar coppa en Livar hamschuim van gekookte ham, dashlookolie en crème van gerookte eidooier.

Livar Coppa
Livar Coppa met asperge cremieux

Hierna vertelt Frans de Rond van het Limburg Kloostervarken enthousiast hoe de samenwerking met de monniken van de abdij  is ontstaan en hoe Livar in de laatste 20 jaar het bedrijf heeft weten uit te breiden naar 9 bedrijven waar een erkend nationaal streekproduct wordt afgeleverd. Omdat de varkens uitsluitend granen krijgen van Limburgse bodem, worden ze niet als biologisch bestempeld maar hebben wel drie sterren volgens Beter Leven.

Bonbon met Livar hammousseOp de binnenplaats van de abdij worden we verrast door enkele heerlijke hapjes van Restaurant Rantrée uit Maastricht. Chef Ralph Hermans en partner Jennifer Silvius laten ons een heerlijke asperge bonbon proeven met Livarhammousse en peterselie olie. Heerlijk.

 

Turf en SurfGevolgd door een surf & turfhapje van Livar buikspek met gamba , wortel, dadel, tempeh en bak kut teh (pork ribs tea). Deze gerechtjes worden begeleid door een glas rosé van het huis Miraval uit de Provence (u weet wel: van Jolie & Pitt. Lees de I Love Food & Wine-beoordeling).

Asperges steken valt niet mee

Op naar het volgende onderdeel van het programma: de mooie aspergevelden die op dit tijdstip van het jaar er prachtig bij liggen. We arriveren bij de velden van Van Maaren in Maarheeze (Brabant).

Aspergevelden
Wanneer de zon schijnt is het plastic wit van boven, wanneer het koud is wordt het omgedraaid naar de zwarte zijde.

Dat het nog niet zo eenvoudig is om een goeie asperge te steken ondervinden we aan den lijve, dat vergt nog wel wat handigheid. Het aspergeseizoen duurt nog tot 24 juni, dat is ieder jaar hetzelfde en daar pleit Van Maaren ook voor, wat hem betreft wordt aan deze traditie niet getornd. Een aspergeveld kan maximaal 10 jaar achter elkaar worden gebruikt om asperges te telen, waarvan jaar 3 tot en met 7 de beste asperges opleveren. Hierna is het land te ‘arm’ aan voedingsstoffen. De opbrengst van een hectare grond is ongeveer 10.000 kilo. Een aspergeplant levert maar 10 weken lang asperges, daarna is het klaar voor dat jaar. In de loodsen van Van Maaren in het dorp bekijken we het proces van het sorteren van de asperges dat tegenwoordig machinaal gaat, scheelt enorm veel tijd. Asperges kunnen daar ook geschild gekocht worden.

Bretelli en Alois Lageder

In de mooie tuin van Van Maanen is het weer proeven geblazen (ja we hadden het zwaar), dit keer van de hapjes van de Restaurant Bretelli. Chef Jan Marrees en zijn vrouw Patricia hebben een Michelinster bij elkaar weten te koken daar in Weert. In de tuin presenteren ze een kalfstartaar met asperges, piccalilly, zoet-zuur, een heerlijke mozzarella mousse met tomatengelei, mosterdzaad, lavas vinaigrette en een wortel-karamelkoekje. We drinken er een heerlijke Pinot Bianco uit Südtirol bij van het huis Alois Lageder.

Bier & Asperges

De laatste stop van de dag is bij Bavaria in Lieshout. Bavaria is druk bezig om het merk Swinckels in de markt te zetten en dat lukt ze aardig. We bezoeken de brouwerij en eindigen in een van de oudste pandjes op het terrein waar we tenslotte nog een hapje krijgen van Restaurant De Beejekurf uit Venray. Chef Mathijs Jacobs en partner Hanneke Verstappen serveren een Rundertartaar met gerookt turfspek en asperges en we drinken daar een heerlijk koude Swinckels pilsener bij.

Rosario's zalm
Rosario’s zalm

En Jermain de Rozario van Restaurant De Rozario heeft de eer het laatste en naar mijn mening lekkerste gerechtje van de dag te presenteren: Zalm met aardappel, asperge en kerrie-ijs. Alsof er een engeltje….

Met een goedgevulde goodiebag vertrekken we moe maar voldaan weer naar huis. Limburg en Brabant zijn leuk! En zo compleet anders dan Zeeland. Het is me wel weer duidelijk geworden dat ons land veel te bieden heeft op culinair gebied. En dat JRE Nederland en ontzettend leuke club mensen is!

50% korting

Van 4 tot en met 10 juni 2018 is er weer de jaarlijkse Jongerenweek. Jongeren tot 25 jaar krijgen 50% korting op de menuprijs voor het eten (exclusief drank). Deze aanbieding is geldig bij alle Nederlandse JRE restaurants. Kijk voor de aangesloten restaurants op de website.

Limburgse chefs
Alle chefs nog even op een rij

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *