Rotterdams topterras

Zó fantasievol kookt ‘The Park’

In mei, tijdens de ‘Week van de Fantasie’, liet het Rotterdamse toprestaurant ‘The Park’ zien hoe verrassend ze kunnen koken. Ook I Love Food & Wine mocht hiervan meegenieten. Maar ook zonder deze aanleiding blijft het hier, bij twee-sterren kok Erik van Loo en Richard de Vries, een feest om te gaan eten. Zeker nu, met mooi weer, is de mooie binnentuin een oase van rust. Een adres om snel te gaan ontdekken. Lees het enthousiaste verslag van onze Anita Ootjers.

Om te beginnen, waar zijn we? The Park is het restaurant van het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam; een hotel dat bestaat uit een ‘oud’ gedeelte (de villa) en een modern gedeelte (totaal 189 kamers) en een fraai restaurant dat ook gesitueerd is in de oude villa. Restaurant The Park heeft het voor elkaar gekregen om twee-sterren chef Erik van Loo aan te trekken als inspirator. Trots prijkt er dan ook op de luifel boven de ingang van het restaurant: The Park, inspired by Erik van Loo. De verwachtingen zijn daardoor hoog. Hoteldirecteur Erik de Wit verwelkomt ons hartelijk voor een lunch. Door het wisselvallige weer wordt de lunch binnen in het restaurant geserveerd, maar bij The Park kun je bij mooi weer ook heerlijk buiten eten in de prachtige stadstuin (het binnen-restaurant sluit dan).

Verrassend van begin tot eind

De speciale lunch voor de pers was ter ere van de Week van de Fantasie. In het naastgelegen museum Boijmans van Beuningen vond de tentoonstelling “Gek van Surrealisme” plaats. Chef Richard de Vries en Erik van Loo vertaalden deze tentoonstelling naar een aantal verrassende gerechten. Allemaal voorzien van zeer eenvoudige namen.

Na een aantal heerlijke amuses geserveerd op het balkon van het restaurant (met uitzicht op de prachtige tuin) en een glas bubbels begon de lunch met een Huzarensalade. Alle onderdelen van een ‘gewone’ huzarensalade werden apart op een bord geserveerd, zoals aardappel, sukade, staartstuk, tong, piccalilly, appel en cornichons. Zeer verrassend. Daarbij een glas Fleurie, Beaujolais 2014: Gamay Noir, Clos de la Roillette.

Het volgende gerecht was een Tomatensoep. Eerst werd het bord uitgeserveerd met gedroogde tomaat, tomaten-kaneelroom, obulato hoorn, tomberries en kruiden. Vervolgens werd de hete bouillon er aan tafel bij geschonken. Echt super lekker! Vooral de tomberries waren zeer smaakvol. Als drankje werd een glas Darjeeling First Flush geserveerd.

Mooie Wijn&Spijs combinaties

De volgende gang werd aangekondigd als Asperge “speciaal”. Een bakje dat normaal wordt gebruikt om een frikandel in te presenteren bevatte nu twee boterzachte asperges, stukjes coquille, Hollandaise saus (als was het mayonaise), eiwit en tot slot kreeftencoulis (als vervanger van de currysaus). Heerlijk! Aan tafel werd de resterende saus in het bakje er met de vinger uit geschraapt, zonde om te laten liggen! De begeleidende wijn was een heerlijk frisse Weisser Burgunder, Weingut Seeger uit Baden (2016).

Op naar het volgende fantasie-gerecht: een Kalfsschnitzel. Maar dit uiteraard ook weer op geheel eigen wijze geserveerd. Kalfshaas met champignons, geroosterde hazelnoot, knolselderij, snijboon en een paddenstoelencrèmesaus. En de keuken snapt goed dat sommige mensen iets meer saus willen, dus er werd een extra schaaltje op tafel gezet. Bij dit gerecht zelfs twee glazen: een echte Gozer, een Oatmeal Stout van de Kaapse Brouwers van Katendrecht en een glas Pinot Noir van Louis Jaddot, Pommard (2011).

Zo’n heerlijk lunch verdient een dito dessert, aangekondigd als Snickers. Het grappige is dat niets op het bord leek op een Snickers, maar alles er wel naar smaakte. Chocolade, pinda, nougat, caramel en pindakaasparfait. Bijzonder origineel en lekker. Hierbij een glas heerlijke Madeira, een Eastwall, 5 year old Medium Rich. Paste bijzonder goed.

Mening: echte aanrader

The Park is niet een restaurant waar je snel even een hapje gaat eten. Maar het is zeker de moeite waard hier eens (uitgebreid) naar toe te gaan. Er wordt zeer veel aandacht besteed aan de details (ik heb u nog niet verteld over de originele aankleding van de tafel, geheel ik hotelstijl: een kussensloop als servet bijvoorbeeld en een zeepbakje voor de boter). En ook de bediening is voortreffelijk, goed in de gaten gehouden door de maître die werkelijk alles zag. Kortom: The Park is een absolute aanrader en kan volop meeliften op de 010-hype die er wereldwijd inmiddels heerst!

Op de hoogte blijven van culinaire topadresjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *