Restaurant Tozi in A’dam

Proef de liefde voor de Venetiaanse keuken

Wanneer je een Amsterdammer vraagt om je een goed Italiaans restaurant aan te prijzen, zullen ze je zelden naar de Koninginneweg nummer 34 sturen. En dat is jammer. Want wie een liefhebber is van kleine, smaakvolle Venetiaanse tapas moet echt een keer gaan eten bij restaurant en (wijn)bar Tozi. Tozi is zo’n eetgelegenheid waar je vrienden mee naar toe neemt voor ‘cicchetti’, Italiaanse wijnen en klassieke Italiaanse cocktails.

Het woord tozi komt uit de Venetiaanse straattaal en wordt In Venetië liefdevol gebruikt om ‘een groep goede vrienden’ aan te duiden. Het met vrienden delen van de typische, kleine gerechten,  de zogenaamde cicchetti, is een eeuwenoude Venetiaanse traditie. De cicchetti zijn uniek voor Venetië, in andere delen van Italië komen ze bijna niet voor. Venetianen eten cicchetti bij het ontbijt, lunch, diner en als middernachtsnack, meestal met je vingers. Cicchetti is de lijm die Venetië bij elkaar houdt, zei iemand ooit eens tegen mij. Aan het eind van de dag, op weg naar huis stop je ergens om je vrienden te ontmoeten voor een drankje en cicchetti. Cicchetti zijn vaak goedkoop en zes tot acht cicchetti maken een maaltijd.

Cicchetti en Ombra

En vergeet niet, welke cicchetti je ook bestelt, in Venetië worden die weggespoeld met een ‘ombra’ van de lokale huiswijn. Ombra, wat zich letterlijk vertaalt als ‘schaduw’, verwijst naar een klein glas rode of witte wijn. De legende vertelt dat de naam ombra voortkomt het feit dat vroeger Venetiaanse wijnverkopers op het San Marcoplein wijn verkochten vanuit hun kraampjes in de schaduw van de kerktoren. Terwijl de schaduw verschoof, verplaatsten ze hun kraampjes, waardoor hun wijn koel bleef.

 

Tozi: een verborgen parel in Amsterdam

Een tijd geleden had ik de mazzel om namens ilovefoodwine om bij Tozi te dineren. Modern ingericht met uitzicht op het Vondelpark vindt je Tozi ergens halverwege de slingerende Koninginneweg in Amsterdam Zuid. Je moet even opletten om iet wat verborgen ingang bij het Park Plaza te vinden. Zie  je een gele Fiat 500 naast een metalen poort met de naam Tozi , dan stap je toch echt Tozi binnen.

The Best of Tozi

Het menu barst van de authentieke cicchetti van vlees en zeevruchten, met een grote nadruk op herkomst van de producten en versheid. Tozi heeft een volledig Italiaanse wijnkaart en in de cocktailbar vindt je Italiaanse gins en op vaten gerijpte Negronis. Een aantal wijnen worden ook per glas geserveerd. Wij kregen een aangepaste versie van het – THE BEST OF TOZI – menu.

Met mooie Italiaanse wijn & Spijs combinaties

 

Soft Shell Crab Venetiaanse Stijl van restaurant Tozi
Soft Shell Crab Venetiaanse Stijl

We worden op onze wenken bediend met een mooie serie cicchetti. De kleine hapjes zijn een lust voor het oog en, nog belangrijker, ze smaken heerlijk. Onze favoriet was de Soft Shell Crab Venetiaanse Stijl, maar ook de rundercarpaccio en burata waren heerlijk. De smaken zijn mooi zacht en niks overheerst. Bij deze serie schonk onze vrolijke sommelier een 2020 Fiano ‘Cala Luna’, Paolo Leo.  Nou zijn wij ooit eens bij Paolo Leo in Puglia op wijnbezoek geweest, maar deze Fiano wijn kenden we niet.

Na deze smakelijke kennismaking proeven we een aantal mooie gerechtjes zoals Buffalo Ricotta en Champignon Ravioli met verse truffel, met daarbij een 2018 Langhe Arneis van Luca Bosio. Piemonte als begeleidende wijn. Deze wijn-spijscombinatie had misschien net een tikje spannender gekund, maar voor dit verfijnde gerecht met truffel kun je mij wakker maken.

Brasato al Nebbiolo; rundvlees in rodewijnsaus
Brasato al Nebbiolo; rundvlees in rodewijnsaus

We vervolgen ons cicchetti dinner onder meer met een mals, winters vleesgerecht met rozemarijn en knoflook in een heerlijk rijke wijnsaus. Echt een gerecht zoals de grootmoeders in Piëmont het vroeger maakten. Het vlees wordt urenlang gegaard in Nebbiolo wijn en smelt bijna in je mond. Dit alles vergezeld door een 2019 Langhe Nebbiolo van Elio Filippino. Als nagerecht, en zeker een van mijn guilty pleasures, een tiramisu. We eindigen met een echte Italiaanse espresso.

Conclusie: we komen terug!

Alleen al om de prachtige locatie naast het Vondelpark zou je hier eens moeten neerstrijken, maar ook voor de aangenaam informele sfeer. Het jonge, gedreven, enthousiaste team maakt een veelheid aan mooie, kleine, maar vooral heerlijke gerechten.  En voor de prijs hoef je het niet te laten, zeker niet wanneer je gerechten met meerdere vrienden deelt. Er is een a la carte menu waarbij samen of zelf een aantal cicchetti kunt kiezen. Of anders, het best of Tozi menu € 60,- per persoon. En voor het Cicchetti feast groepsmenu betaal je € 72,- per persoon. Eerst even aperitieven in de Tozi bar? Dat kan ook. Goede reden om dit restaurant gauw eens te gaan uitproberen!