‘Wat is nu precies de nieuwe Nordic Cuisine?’ Dat is de vraag die de Australische (in Zweden wonende) chef, foodstylist, fotograaf en schrijver Simon Bajada probeert te ontrafelen. De Scandinavische keuken is super hot op dit moment en ik was dus ook erg nieuwsgierig naar dit boek!
Dit mooie inspirerende kookboek bestaat uit acht hoofdstukken: basis, voorraadkast, klassiekers, uit de zee, van het land, uit het bos, bakken en zoetigheden. Na deze hoofdstukken geeft schrijver Simon nog een lijst met alternatieve ingrediënten mocht je de traditionele ingrediënten uit de recepten niet kunnen vinden. De eerste twee hoofdstukken gaan over handig keukengerei, spullen die je in huis moet hebben, hoe pekelen werkt, hoe roken werkt, hoe (en wat) je moet inmaken en een aantal simpele sauzen en verrijkte boters.
Veel afwisseling
Onder het hoofdstuk ‘Klassiekers’ vallen onder andere smørrebrød (met verschillende toppings), Zweedse gehaktballetjes en kaneelbroodjes. Hoofdstuk ‘Uit de zee’ bevat niet alleen maar recepten met zalm, maar ook kabeljauw, coquilles, haring, makreel en paling (is in Europa een zwaar bedreigde diersoort, viswijzer adviseert geen paling te eten) komen voorbij.
‘Van het land’ bevat veel (niet allemaal) recepten met vlees; bijvoorbeeld gerookte kip met mosterdyoghurtdressing & maanzaad, gebraden varkenslende & zonnebloemroom en runderstoof met glühwein.
Het hoofdstuk ‘Uit het bos’ bevat recepten met bijvoorbeeld rozenbottel, vlierbloesem, brandnetel, dennennaalden en daslook (is ook beschermd in NL). Bij ‘Bakken & zoetigheden’ vliegen de lekkere koekjes, taarten, zoete broodjes en vruchtjes je om de oren.
Het boek heeft een lekkere stevige harde kaft en de pagina’s zijn superdik en robuust. De grijzige uitstraling van de pagina’s en de fotografie past heel goed bij het strakke/design verwachtingspatroon wat je hebt van Scandinavië. De recepten zijn duidelijk geschreven en niet al te moeilijk. De foto’s zien er uit om op te eten; zelfs de foto’s van de omgeving en de landschappen nodigen uit om enthousiast in dit boek te duiken. Ongeveer 80% van de recepten heeft een foto. Tussen de hoofdstukken door staan ook foto’s van gerechten (of onderdeel van een gerecht) maar die worden niet benoemd of naar verwezen. Dus dan denk je “Dat ziet er lekker uit! Maar wat zou het zijn!?” Met als gevolg: een zoektocht naar het bijbehorende recept.
Vegetariërs komen er in dit boek bekaaid vanaf; buiten bakken & zoetigheden zijn 80% van de recepten met vlees of vis.
Conclusie
Pluspunten:
- Stevige kaft en bladzijden
- Strakke vormgeving
- Ongewone ingrediënten die toch redelijk verkrijgbaar zijn of er worden goede alternatieven geboden
- De recepten zijn allemaal niet al te moeilijk
Minpunten:
- Niet bij elk recept een foto en van sommige foto’s is het niet helemaal duidelijk bij welk recept ze horen
- Een aantal producten zijn in Nederland bedreigd/beschermd en mag je dus niet zomaar plukken/vangen
- Weinig hartige vegetarische recepten
Of het allemaal zo ‘nieuw’ is betwijfel ik een beetje, maar een kniesoor die daar op let. De landschappen, sfeerbeelden en heerlijke gerechten nodigen ontzettend uit om aan de slag te gaan met de Scandinavische keuken.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: De nieuwe Nordic Cuisine
Auteur: Simon Bajada
Uitgever: Carrera culinair
Prijs: € 34,99 op bol.com
Meer interesse in culinaire nieuws? Geef je hier op.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen