La Dolce Vita

‘Buurttafel on tour’ naar Italië

Hoe maak je de aardappel weer hip? Daar hebben ze bij Aviko goed over nagedacht. Ze bedachten de Buurttafel. Want eten verbindt, en de meeste mensen houden van lekker eten. Lange tafels, uitgebreid eten en gezelligheid. Als buurt kun je een Buurttafel aanvragen en met elkaar genieten. Naast dat het gezellig is wordt het sociale contact ook verbeterd. En Aviko presenteert producten die je later gewoon in de winkel kunt kopen. Een zogenaamde win-winsituatie! Om het allemaal nog makkelijker te maken, ontwikkelden ze een GRATIS kookboek met de titel La Dolce Vita.

Voor het tweede jaar ging de Buurttafel on Tour, naar het land waar eten tot kunst is verheven: Italië. De Vlaamse kok Wim Ballieu reisde mee met de Buurttafel die verschillende steden in Italië aandeed om gerechten te maken met de typerende ingrediënten van die stad. Basilicum in Genua, truffel in San Miniato of rode poon in San Vito Marina. Ook Janneke Philippi (foodstyliste, schrijft kookrubrieken voor tijdschriften en maakt mooie kookboeken) reisde enkele dagen mee om haar signatuur aan enkele gerechten te geven. En ontstond het kookboek La Dolce Vita!

Aviko Buurttafel gedekt voor La Dolce Vita
Aviko Buurttafel gedekt voor de presentatie van La Dolce Vita

Samen koken, samen genieten

De presentatie van het kookboek La Dolce Vita vond plaats bij De Kleine Melm in Soest, een schitterende locatie aan de Eem.

Presentatie kookboek La Dolce Vita
Janneke Philippi en Wim Ballieu presenteren het kookboek

Om het juiste gevoel erbij te krijgen, kookten we ter plekke enkele gerechten uit dit boek, en proefden deze aan lange (buurt)tafels: Torentjes van rundvlees, knolselderij, truffel en gratin, Tagliata met rösti, Geroosterde ricotta met groenten en aardappelkrokantjes, Zuppa Abbruzzese met zoete aardappel en linzen. Het was allemaal even lekker!

Het kookboek staat vol met al deze makkelijke recepten. Voor het gemak zijn ze onderverdeeld in Zoete Invaldag, Uitgebreid Kokendag, Vlot & Versdag, Snackdag en Uitprobeerdag. En natuurlijk bevat ieder gerecht uit het boek lokale producten én een echte pieper!

Uitgeprobeerd

Eenmaal thuis probeerde ik de Balsamicokip met raddicchio en gratins. De gratins met tijm en rozemarijn komen uit de diepvries, zijn kant-en-klaar en gaan 20 minuutjes in de oven. De kipdrumsticks gaan eerst 30 minuten in een marinade van balsamicoazijn, honing, knoflook, olijfolie en oregano. Hierna worden ze in 20/25 minuten gaar gebakken. Ondertussen wordt in olijfolie de radicchio (kan ook met roodlof of witlof) gebakken. Er wordt wat balsamico aan toegevoegd zodat de groente een beetje karamelliseert, lekker! Er gaat een handje kapperappeltjes bij en wat peper en zout naar smaak. De drumsticks samen met de raddicchio en gratins vormen een heerlijk maaltijd. Het thuisfront was er blij mee.

Mening: gouden zet

cover kookboek Aviko La Dolce Vita receptenboek
cover kookboek

Een gouden zet voor iedere producent van food: maak een kookboek met lekkere gerechten waar jouw producten in voor komen. Het werkt. Ik kan het weten, want het boekje Stamppotten van Unox dat ik ooit gratis bij een paar rookworsten kreeg, heeft jaren tot inspiratie geleid! De actie is bij Aviko zelfs zo succesvol geweest dat het GRATIS kookboek inmiddels niet meer voorradig is.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.