TV-presentator

10 x Joris Vermeer

Ken je hem al: Joris Vermeer van ‘De Aardappeleters’? Ik ontmoette hem tijdens de perspresentatie in restaurant Ceviche in Rotterdam. Hij is de tv-presentator van het informatieve culinaire programma ‘De Aardappeleters’. Ik schreef er al eerder over; een tv-serie die doet denken aan ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Maar in dit programma gaat het over bekende gerechten (coq au vin, schnitzel, loempia) die uit het buitenland naar Nederland zijn gekomen, en presentator Joris Vermeer (de neef van tv-kok Yvette van Boven) gaat op zoek naar het verhaal achter deze gerechten en reist daarvoor zijn neus achterna.

Die culinaire interesse was er al. Als restaurateur van restaurant ‘Aan de Amstel’ stapte hij over naar de televisie, net als zijn nicht. Dus.., ik ben benieuwd naar zijn persoonlijke culinaire favorieten. Ik vroeg ernaar en hij gaf ongeremd antwoord!

1 Favoriete recept/gerecht?

‘Het programma dat wij maken drukt mij constant met de neus op de feiten. Gerechten die ik zelf al jaren geleden had afgeschreven als snelle doordeweekse hap blijken in originele vorm meer dan geweldig. At ik al jaren alleen maar slechte schnitzels, inmiddels ken ik de vreugde van een perfect gebakken kalfschnitzel met lauwwarme aardappelsla. Zo ging dat ook met pasta bolognaise en patat. Een goed gefrituurd frietje is inmiddels iets waar ik met gemak een half uur voor omrijd. Ik maak nu veel Ceviche thuis, snel en simpel en heel erg lekker!’

2 Favoriet restaurant.

‘Mijn allerbeste restaurant ervaring was in Åre in Zweden. Daar staat restaurant Faviken van Magnus Nilsson. In elk aspect een droomplek.’

3 Favoriete wijn?

‘Op dit moment drink ik het liefst Radikon, een natuurlijk gemaakte Italiaanse oranje wijn uit Friuli, ongeveer op de grens met Slovenië. Slatnik is mijn favoriet. Echt heel erg lekker bij een lekkere varkenskotelet.’

4 Favoriet ingrediënt?

‘Goed spek, alles wordt er lekker mee.’

5 Favoriet kookboek?

Cover Home Sweet HomeHomemade van Yvette van Boven. Ik heb jarenlang samen met Yvette een restaurant gehad in Amsterdam, Aan de Amstel. Veel van de gerechten die we daar kookten staan in dat boek, dus voor mij is het ook een boek vol gave herinneringen.’

(Kijk nog even naar het Kerstmenu van Yvette!)

 

6 Favoriet vakantieland?

‘Absoluut Mexico; voor het eten, Mescal, de geweldige verschillende landschappen en de liefste mensen op aarde. Ik heb dit jaar met mijn vrouw  een maand door het land gereisd nadat ik er 2 jaar geleden al gefilmd had. Het is raar om op zoveel plekken op de wereld te komen zonder je vrouw en lang niet altijd denk ik dat ik terug moet naar een plek met haar, maar van Mexico wist ik dat meteen: hier moet ik met Laura heen. Gelukkig vond zij het ook te gek.’

Levensmotto: Alles of niets.

7 Favoriete city?

Amsterdam. Ik ben na een reis altijd ontzettend blij om weer thuis te komen. Vrijwel elke grote stad is gaaf, maar dit is mijn thuis.’

8 Favoriete film

Tampopo. Een hele rare Japanse film over Noodles.’

9 Favoriete winkel

‘Ik ben gelukkig in de tijd waarin we leven. Ik zou niet meer zonder webshops kunnen. Ik heb een hekel aan opdringerige verkopers en laat me altijd overal inlullen om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn. Kom ik alsnog met de duurste van iets thuis, of toch 3 broeken en een trui in plaats van 1 broek. Mijn vrouw lacht me er altijd om uit. Dé oplossing is de online winkel.’

10 Wat is je quilty pleasure?

Instant noodles kunnen een redder in nood zijn als je je een beetje miezerig voelt.’

 

*De Aardappeleters: van 17 t/m 28 december 2018 dagelijks om 19.15 uur op NPO2. Vanavond: Boeuf Stroganoff

 

Wil je op de hoogte blijven van verrassend culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *