Nieuw: Wayooh!

Interview met Ramon Beuk: van alle markten thuis!

Ken je Ramon Beuk? Vooral bekend van zijn inmiddels 12 kookboeken. Sinds kort is daar nog eentje bijgekomen met de titel Wayooh! Da’s handig! Maar wie is Ramon eigenlijk? En wat zijn zijn favorieten? Anita Ootjers van ons team vroeg hem het hemd van het lijf!

Inhoud toon

Hoe gaat het in coronatijd met je? Is er veel werk weggevallen?

Ja helaas wel, veel van wat ik doe ligt in de evenementensfeer. Presentaties, workshops e.d. Dat is natuurlijk allemaal weggevallen. Maar dat gaf dan ook weer ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe dingen. Zoals het schrijven van Wayooh!

 

Wat is de aanleiding geweest om het boek Wayooh! te gaan schrijven?

Cover Wayooh Ramon Beuk boekAl jaren liep ik met het idee rond om iets te maken waar je mensen mee verder helpt. Veel kookboeken beschrijven een recept dat je kunt volgen, maar geven dan niet aan wat je vervolgens met alle ingrediënten doet die je overhoudt. Ik houd niet van voedselverspilling, dus ben een methodiek gaan bedenken waarmee je dat tegen gaat. Ook wil ik mensen leren hoe ze koken leuker kunnen gaan vinden door ze allerlei handvatten te geven. Wanneer je alles onder controle hebt is er namelijk ook minder stress en wordt koken leuker én makkelijker. Je hebt daarom in het boek de keus om een 3, 5 of 7 dagen plan te volgen. Met boodschappenlijstjes, QR-codes voor meer uitleg en filmpjes waarbij je technieken kunt leren. Allemaal zeer overzichtelijk. Omdat je niets meer weggooit is het ook nog eens goedkoper. En de gerechten zijn super lekker!

 

Waarom heb je gekozen voor de titel Wayooh! Heeft het een betekenis?

‘Whoo dat is echt iets voor mij!’ vertelden veel mensen me als ik vertelde over mijn plan voor dit boek. Een Wayooh-moment dus. Een verrassing. Een bijzonder moment.

 

Je schrijft dat dit een zelfhulpboek is en geen recepten- of kookboek. Wat is het verschil?

Het is natuurlijk toch wel een recepten- en kookboek geworden, maar het verschil is dat je in dit boek een methodiek volgt. Belangrijk is vooruit plannen en organiseren. Verderop in het boek leren mensen ook verder na te denken over smaken. Visualiseren met je tong noem ik dat. Het combineren van smaken uit de Thaise en Surinaamse keuken bijvoorbeeld.

 

Op welke doelgroep richt je je met dit boek?

Mensen die graag wat begeleiding willen. Wat voor koks vaak simpel is, is dat voor mensen thuis vaak niet zo. Maar ook mensen die al wat ervaring in de keuken hebben kunnen deze methodiek natuurlijk prima toepassen.

 

Je zegt dat mensen dit boek niet moeten doorbladeren maar moeten lezen, denk je dat mensen hier de tijd voor nemen?

Als ze daar geen zin in hebben dan moeten ze boek niet kopen. Als je zin hebt om actiever met koken bezig te zijn, begin dan met dit boek. Het is een boek voor op het aanrecht en niet voor in de boekenkast.

Suriname is mijn favoriete vakantieland
Ramon Beuk: Suriname is mijn favoriete vakantieland

Op de cover staat: 600+ nieuwe inzichten. Dat is veel! Noem er eens een paar?

Er zitten veel dingen in die mensen als een wayoo-moment kunnen ervaren. Van simpele zaken als hoe je een uitje snippert tot dat je op 65 graden iets kunt garen in de oven. Of hoe je de oven ook ’s nachts kunt gebruiken. Dat je verse kruiden heel goed in de vriezer kunt bewaren enzovoort.

Mensen gebruiken de vriezer te weinig

Inkopen en koken voor meerdere dagen. Gaat het dan goed met de verse groente?

Er staat in Wahoo! ook hoe je groente moet bewaren bijvoorbeeld in de groente lade. Verder werk ik ook graag met de vriezer. Mensen gebruiken de vriezer te weinig, vinden vaak dat eten uit de vriezer niet hoort, of niet gezond is. Maar dat is onterecht. De vriezer is juist heel handig als je vooruit wilt werken, niets meer wilt weggooien enz. Het helpt je enorm bij het voorbereiden van eten.

 

Je hebt iets met ziplockzakjes las ik. Licht dit eens toe?

Dit zijn diepvrieszakjes met een sluiting die je werkelijk overal voor kunt gebruiken en hergebruiken.  Ze zijn luchtdicht. Je kunt ze gebruiken om mee te koken. Ze stapelen lekker waardoor je veel ruimte overhoudt in je vriezer of koelkast. En je kunt ze onder andere als spuitzak gebruiken. Kortom: helemaal ideaal.

 

Je bent van vele markten thuis: kok, schrijver, leraar, ondernemer, presentator, televisiemaker, conceptenmaker. Wat vind je uiteindelijk het leukst om te doen?

Er is niet iets wat ik het leukst vind om te doen. Juist de afwisseling trekt me aan.

 

Hoe lang werk je aan zo’n kookboek als dit?

Met Wayooh! ben ik in mei 2020 tijdens corona begonnen. En eind van het jaar lag het in de winkel. Maar eigenlijk is het nog steeds niet af. Ik verzin iedere keer weer nieuwe dingen. Die zet ik dan op mijn website.

 

Klopt het dat je dit kookboek zonder uitgever hebt gemaakt? Waarom is dat?

Wayooh! heb in inderdaad in eigen beheer gemaakt. Dit beviel goed. De marketing en communicatie heb ik nu volledig in eigen hand. Ik ben daarvoor niet meer afhankelijk van de inspanningen van de uitgeverij.

 

Heb je naast eten ook iets met wijn? Wij zijn tenslotte van I love food and WINE ?

Ja, ik heb heel veel met wijn! Heb er zelfs een tv-programma over gemaakt heel lang geleden. Wat mij zo aanspreekt in wijn is de diversiteit. En de combinatie wijn en spijs is natuurlijk ook fantastisch om te ontdekken. Iedere situatie vraagt om een ander soort wijn. Het is een uitdaging die te vinden.

De combinatie wijn en spijs is natuurlijk fantastisch om te ontdekken

Ik las dat je binnenkort ook weer terugkomt op tv. Kun je daar iets meer over vertellen?

Waar heb je dat gelezen? Haha. Ja daar zijn inderdaad plannen voor. We zouden afgelopen oktober weer naar Suriname voor “Rijker dan roti”. Maar de lockdown heeft roet in het eten gegooid. Maar wat in het vat zit, verzuurd niet zullen we maar zeggen.

 

Wat vind jijzelf je meest geslaagde kookboek?

Dat zijn er eigenlijk twee: ‘Wat van Fair komt’ en ‘Terug naar roti’. Op beide ben ik trots.

 

Vind je dat de Surinaamse keuken genoeg bekend is in Nederland? Of zie je daar voor jezelf nog wel een soort missie?

Een missie klinkt misschien een beetje zwaar. Maar het is wel ontzettend leuk om ermee bezig te zijn. En de Surinaamse keuken verdient in ieder geval (nog) meer aandacht.

 

Uiteraard zijn we ook heel benieuwd naar je favorieten!

 

Favoriete recept/gerecht?

De pom van mijn moeder. Niet alleen heerlijk, maar het roept herinneringen op en staat voor mij ook voor gezelligheid en feest.

 

Favoriete restaurant. Of een geheime restauranttip?

Ik ga geen restaurant noemen, want er zijn er zoveel. Restaurants waar je lekker en smakelijk in een ongedwongen setting kunt eten, dat zijn voor mij de beste. En ze hoeven dan echt geen ster te hebben.

Favoriete city?

Utrecht, de stad waar ik woon. Amsterdam is ook super leuk, maar als ik Utrecht binnen rijd,  is het altijd weer heerlijk.

Stad Utrecht is mijn favoriete city
Stad Utrecht is mijn favoriete city

Favoriete wijn?

De smaak van een kwalitatief goede klassieke chardonnay, dat vind ik heerlijk!

 

Favoriete ingrediënt waar je ons kennis mee wilt laten maken?

Knolselderij als groenteDe knolselderij vind ik een van de mooiste smaken. Het kan op zichzelf staand, op verschilde manieren bereid, een geweldig product zijn. Trek eens een bouillon van pure knolselderij en laat die krachtig inkomen. Dat is subliem.

 

Favoriete kookboek (en dan niet een van jezelf noemen)?

Ik gebruik nooit kookboeken om recepten uit te maken. Ik heb er natuurlijk wel veel maar ik gebruik ze anders. Ik blader er wel eens in, puur voor de inspiratie, maar heb nog nooit een recept uit een kookboek gekookt.

 

Favoriete vakantieland?

Van huis gaan, 8 uur vliegen en thuiskomen. Dat is Suriname.

 

Favoriete film?

Pulp Fiction.

 

 

Heb je een levensmotto?

Nee, daar doe ik niet aan.

 

En ten slotte: Wat is je quilty pleasure?

Na het stappen shoarma, haha.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Wayooh Ramon Beuk boekTitel : Wayooh! Da’s handig!
Auteur : Ramon Beuk
Uitgever : Uitgeverij New Energy
ISBN : 978 94930 4928 4
Prijs : € 29,90

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *