Lady Winemakers lunch

Jean Leon: duurzame Torres wijn uit Penedès

Iedereen kent de wereldberoemde Spaanse wijnmaker Miquel Torres. Zijn wijnhuis Familia Torres is dan ook een van de meest bekende wijnhuizen van Spanje (en Chili) met een omvang van 2400 hectare. Daaronder valt ook wijnhuis Jean Leon. Onlangs was dochter/oenoloog  Mireia Torres (algemeen directeur) in Nederland om Jean Leon te promoten. Tijdens een Spaanse wijn & spijs lunch in Haarlem kreeg deze wijn een ereplaats. Register vinoloog Angelique Meulendijks uit het team van I Love Food & Wine mocht meeproeven…

Mireia Torres (r) is algemeen directeur van Jean Leon
Mireia Torres (r) is algemeen directeur van Jean Leon

Mireia Torres, algemeen directeur van Jean Leon en directeur innovatie bij Familia Torres, is een van de meest invloedrijke vrouwen in de wijnsector. Ze heeft een groot deel van haar carrière gewijd aan het onderzoek op het gebied van oenologie en wijnbouw. Tja, dat kan ook niet anders als je in zo’n wijnfamilie bent opgegroeid. Jean Leon valt onder haar hoede. Speciaal voor deze lunch is zij naar Nederland gekomen, in gezelschap van Sales Director Maria Serret Jovells.

 

 

Het verhaal achter Jean Leon: a man, a time, a wine

Achter deze wijnen zit een bijzonder verhaal. Jean Leon was een ambitieuze Spaanse jongeman die de wijde wereld introk op zoek naar avontuur. Hij was ook een doorzetter, want pas na acht keer proberen slaagde hij erin om als verstekeling aan boord te gaan op een schip naar New York. Eenmaal in New York aangekomen ging hij aan de slag als taxichauffeur. Het kenteken van zijn taxi had nummer 3055. Dit verklaart meteen de naam van de ‘3055 wijnen’ die we vanmiddag gaan proeven.

Jean Leon vraagt Miquel Torres om hulp

Maar het verhaal is nog niet klaar. Jean Leon werkte als ober in Hollywood, waar hij in contact kwam met allerlei beroemdheden. In 1956 opende hij zijn eigen restaurant, La Scala, samen met acteur James Dean. Toen hij een speciale wijn zocht voor zijn restaurant, besloot hij een eigen wijngaard aan te kopen in Penedès in Spanje. Eigenwijs als hij was plantte hij daar niet-Spaanse druivenrassen aan, zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Helaas werd hij n ziek en daarom vroeg hij aan zijn vriend Miquel Torres om zijn bedrijf over te nemen en zijn erfgoed te behouden. Sindsdien houdt Torres het erfgoed van Jean Leon in stand en is het wijnhuis een zelfstandig onderdeel van de Familia Torres. 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel

Torres is een voorloper op het gebied van duurzaamheid in Spanje en ook binnen Jean Leon wordt hier veel aandacht aan besteed. Mireia Torres vertelt ons tijdens haar presentatie over de activiteiten op dit gebied, zoals het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meer biodiversiteit in de wijngaard. Bovendien zijn alle wijnen van Jean Leon zijn biologisch gecertificeerd. Daarnaast zetten ze in op een gewichtsreductie van 30% voor de flessen en het recyclen van materialen zoals de plastic labels voor de 3055 lijn.

Op elk vlak is Torres bezig om de carbon footprint van Jean Leon te verkleinen, met als ambitieuze doelstelling om in 2040 carbon neutraal te zijn. 

Restaurant Bodega vier gangen wijn-spijs lunch

Deze middag met een Spaans tintje vindt plaats in restaurant Bodega in Haarlem, een (net als Jean Leon) ambitieus Spaans restaurant, met als chef-kok Eddie Meijboom, die dit jaar in de race is voor de titel ‘beste jonge chef-kok van de wereld’ van San Pellegrino.

Rosé van Jean Leon als aperitief
Rosé van Jean Leon als aperitief

Tijdens de lunch proeven we de wijnen van wijnhuis Jean Leon, o.a. de 3055 lijn (3055 verwijst naar het nummer van de taxi van Jean Leon) en een aantal single vineyard wijnen, samen met een foodpairing door het team van restaurant Bodega.

Ceviche van zeebaars als voorgerecht

Als aperitief trappen we af met een frisse, fruitige rosé, gemaakt van pinot noir en garnacha tinta: 3055 Rosé 2021. Bij de eerste gang, een fris voorgerecht met ceviche van zeebaars met passievrucht, chipotle en komkommer, begeleid door pan con tomate, proeven we de  3055 Chardonnay 2021 en de Xarel-lo 2021. Beide frisse wijnen, maar de Xarel-lo met een rijping op de lie is wat voller en breder van smaak en hierdoor spannender bij het frisse en fruitige voorgerecht. Wat een mooie wijn-spijs combinatie!

Iberico Secreto & Jean Leon Chardonnay

Bij de tweede gang, pastrami van Iberico secreto met puntpaprika en cevenne ui, is gekozen voor een wijn uit één wijngaard: Vinya Gigi Chardonnay 2018, een Chardonnay met meer kracht en complexiteit door zes maanden lie rijping, waardoor de wijn goed combineert met de vettere smaak van de pastrami.

Wat past bij gestoofde ossenstaart?

De derde gang, het hoofdgerecht met cannelon rabo de toro met manchego en truffelsaus, begeleid door tarte tatin van aubergine met geitenkaas en balsamico, vraagt om een rode wijn.

Gestoofde ossenstaart met truffelDe zacht gestoofde ossenstaart gaat mooi samen met de fruitige 3055 Petit Verdot – Merlot Bio 2020. Ook proeven we de Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2012, een stevige wijn met een (hout)rijping. Naar mijn smaak is deze laatste wijn iets te krachtig voor het verfijnde hoofdgerecht.

Het vier gangen menu wordt tenslotte hartig afgesloten met een kaasbordje met vijf Spaanse kazen van L’Amuse, begeleid door twee single vineyard wijnen: Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon 2017 en Vinya Palau Merlot 2018

Kaasbordje met 5 Spaanse kazen Jean Leon
Kaasbordje met 5 Spaanse kazen
Walraven Sax: importeur Jean Leon
Sinds 2015 is Jean Leon opgenomen in de portfolio van Walraven Sax. Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Tegenwoordig is zij onderdeel van een internationale groep: Marussia Beverages. Walraven Sax bouwt in Nederland aan de gerenommeerde merken, zoals o.a. Familia Torres, Louis Roederer, Trimbach, Guigal, Marqués de Riscal, Baron Philippe de Rothschild, Gallo, Barefoot, Stolichnaya, Ouzo 12 en Amarula, maar ook aan enkele eigen merken, zoals o.a. Schlumberger, Mozart, Torabhaig en Croix d’Or. 
Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book