Tom Kha Kaisoep

Tom Kha Kai soep & Pinot Gris

Thailand: wat een geweldig vakantieland is dat! We zijn net terug en ik mis het nu al. We hebben genoten. Vooral van al dat heerlijke Thaise eten, zoals: Phad Thai (gewokte noodles met ei en tofu), kip met cashewnoten, spicy papayasalade, knisperende springrolls, gefrituurde viskoekjes. En bovenal van die geweldige Thaise kippensoep met kokosmelk; Tom Kha Kai. Mijn lievelingssoep. Tijdens ons verblijf in Chiang Mai hebben we een cursus Thaise keuken gevolgd bij Baan Thai Cookery School. Daar heb ik het ultieme recept geleerd om deze soep ook thuis te kunnen maken. Het is werkelijk supersimpel en het staat in een oogwenk op tafel. Drink er een glas Pinot Gris bij. Dat kan gelukkig, nu we in Nederland zijn, want in Thailand is een glas goede wijn ver te zoeken. Dus…, toch blij dat ik nu weer thuis ben!
By the way: onze reis werd fantastisch geregeld door bezoekthailand.nl. Een aanrader!
Muziek: tijdens onze reis had ik mijn favoriete muziek op mijn Iphone staan: dit was het meest beluisterde nummer: ‘Carry home’ van Mark Lanegan.

4 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 2 citroengras (sereh), platslaan en in stukken van 5 cm snijden
  • 4 dikke schijven galangawortel (=laos, toko)
  • 6 citroenblaadjes (toko), nerf verwijderen
  • 300 gram kipfilet, in reepjes
  • 125 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 2 kleine uien, in halve ringen
  • 2 tomaten, elk in 8 partjes
  • 6 eetlepels limoensap
  • 12 eetlepels vissaus
  • 4 eetlepels suiker
  • handvol verse korianderblaadjes
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • Evt. 2 rode of groene rawits

Stap 1

Zorg dat alle ingrediënten gesneden klaarstaan.  Verwarm de kokosmelk  met 700 ml water, tot lauwwarm. Voeg toe: citroengras, galangawortel, citroenblaadjes. Voeg de kipreepjes toe en laat ca. 2 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Voeg toe: uiringen, tomaatpartjes en oesterzwammen. Laat ca. 3 minuten meesudderen. Roer  koriander, bosui en eventueel rode peper erdoor. Laat opnieuw aan de kook komen. Van vuur af de soep op smaak brengen met vissaus, suiker en limoensap. Verdeel over 4 soepkommen

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *