Risotto met krab en asperges

Voor het weekend
Risotto met krab, asperges en citroen

Minder vlees, maar méér vis en méér groente; dat is de trend van nu! Doe jij er al aan mee? Ik wel. En dan is het kookboek De Pescetariër van Jo Pratt een welkome verrassing en aanvulling. Uit dat boek komt deze fantastische risotto met krab (ook met garnalen is ie heel lekker!).

Maar wat is nu eigenlijk een PESCETARIËR? Dat woord heeft Jo Pratt bedacht voor mensen die veelal vegetarisch eten, maar dat afwisselen met vis en/of schaaldieren. Kortom: ‘een vegetariër die soms vis eet’!

Wie is Jo Pratt?

Portret Jo PrattMisschien in Nederland niet zo bekend, maar Jo is een bekende foodie in Engeland. Ze werkte met grote namen als Gordon Ramsay, Gary Rhodes en Jamie Oliver, schreef maar liefst acht kookboeken en werkte als redacteur voor Elle en Glamour Magazine. Ze woont in Londen met haar man Phil en haar twee kinderen. De Pescetarier is haar laatste kookboek met meer dan 75 visrecepten. Dit recept van Risotto met krab staat in het hoofdstuk Hoofdgerechten en is afkomstig van haar man Phil die het over de jaren heeft geperfectioneerd.

Bij elk recept geeft Jo een ‘Flexi-variant’. Haar advies luidt hier: ‘Omdat de krab pas op het laatst wordt toegevoegd, kun je deze risotto makkelijk aanpassen. 250 gram kreeft of garnalen passen ook goed bij citroen, dragon en asperges. Voor een vegetarische versie roer ik er 200 gram geitenkaas in blokjes doorheen.’

Welke wijn bij risotto met krab en asperges?

Deze risotto is rijk en romig. De subtiele smaak van (verse) krab is op de achtergrond aanwezig, evenals de citroen en dragon. Drink hier een witte Bordeaux of witte Bergerac bij. De sauvignon blanc in deze blend is goede maatjes met de asperges, en de sémillon sluit aan op de anijzige smaak van de dragon. Andere optie is de frisse Gavi di Gavi (van de cortesedruif) uit Piemonte. Die harmonieert bij alles waar citroen in zit!

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bananensjalot of 2 gewone sjalotten, geschild en fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 liter visbouillon
  • 150 gram  groene asperge-tips, gehalveerd
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth (extra dry), of witte wijn
  • 150 gram wit krabvlees*
  • 60 g mascarpone
  • 2 theelepels gehakte dragon
  • fijn geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 25 gram roomboter
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

 Stap 1

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de boter met de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Doe de sjalot en bleekselderij erbij en fruit dit 6 à 7 minuten, tot ze zacht maar niet bruin zijn.

Stap 2

Breng intussen een pan de visbouillon  aan de kook. Blancheer de gehalveerde aspergetips ca. 1 minuut in de bouillon. Schep uit het water en zet apart. Schenk de visbouillon over in een maatbeker.

Stap 3

Voeg de risottorijst toe aan het bleekselderijmengsel in de pan. Roer door totdat alle rijst bedekt is met olie. Schenk de vermouth erbij, kook tot alle vocht verdampt is. Schep dan scheutje voor scheutje de hete visbouillon erbij.  Blijf roeren tot het helemaal is opgenomen voordat je de hoeveelheid toevoegt.

Stap 4

Als bijna alle vocht is toegevoegd en de rijst bijna gaar is (na ca. 15 minuten), roer je de asperges, krab, mascarpone, dragon en boter erdoor. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer nog 1 minuut door, totdat de krab ook goed warm is.

Stap 5

Haal de pan van het vuur en dek ca. 2 minuten af met een deksel of een stuk bakpapier. Verdeel de risotto over 4 voorverwarmde borden of kommen en bestrooi met citroenrasp, zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Lekker met een mijn favoriete tomatensalade.

*Je kunt het krabvlees ook vervangen door 200 gram Hollandse garnalen. Ook erg lekker in combinatie met de dragon.

Bestellen kun je hier:

Cover De pescatarier Titel : De Pescetariër
Auteur : Jo Pratt
Uitgever : Uitgeverij Citrus / Lecturis
ISBN : 978 94 6226 339 0
Prijs : € 23,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *