Ga terug
+ servings
Risotto met krab en asperges uit het kookboek De Pescetariër van Jo Pratt
Risotto met krab, asperges en citroen
Duik in de verfijnde wereld van onze risotto, gecombineerd met sappige krab, frisse asperges en een vleugje citroen. Een bord vol elegantie en zomerse flair, perfect voor een diner met klasse!
Aantal 4 personen
Kook tijd 35 minuten
35 minuten

Ingrediënten
  

  • 40 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bananensjalot of 2 gewone sjalotten geschild en fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 1 liter visbouillon
  • 150 gram groene asperge-tips gehalveerd
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth extra dry, of witte wijn
  • 150 gram wit krabvlees*
  • 60 g mascarpone
  • 2 theelepels gehakte dragon
  • fijn geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 25 gram roomboter
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

Instructies
 

  • Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de boter met de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Doe de sjalot en bleekselderij erbij en fruit dit 6 à 7 minuten, tot ze zacht maar niet bruin zijn.
  • Breng intussen een pan de visbouillon  aan de kook. Blancheer de gehalveerde aspergetips ca. 1 minuut in de bouillon. Schep uit het water en zet apart. Schenk de visbouillon over in een maatbeker.
  • Voeg de risottorijst toe aan het bleekselderijmengsel in de pan. Roer door totdat alle rijst bedekt is met olie. Schenk de vermouth erbij, kook tot alle vocht verdampt is. Schep dan scheutje voor scheutje de hete visbouillon erbij.  Blijf roeren tot het helemaal is opgenomen voordat je de hoeveelheid toevoegt.
  • Als bijna alle vocht is toegevoegd en de rijst bijna gaar is (na ca. 15 minuten), roer je de asperges, krab, mascarpone, dragon en boter erdoor. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer nog 1 minuut door, totdat de krab ook goed warm is.
  • Haal de pan van het vuur en dek ca. 2 minuten af met een deksel of een stuk bakpapier. Verdeel de risotto over 4 voorverwarmde borden of kommen en bestrooi met citroenrasp, zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Lekker met een mijn favoriete tomatensalade.

Notities

*Je kunt het krabvlees ook vervangen door 200 gram Hollandse garnalen. Ook erg lekker in combinatie met de dragon.

Voedingswaarde

Calorieën: 543kcal | koolhydraten: 67g | eiwit: 16g | vet: 21g | verzadigd vet: 13g | cholesterol: 71mg | vezels: 4g | suiker: 3g | vitamine C: 20mg