Ga terug
+ servings
Kip nanban uit het kookboek Yoko Inagaki. Een traditioneel Japans gerecht waarbij Europese invloed aanwezig is.
Kip nanban (krokante kip met eiersalade)
Bekend Japans gerecht van gefrituurde krokante kip met een smeuïge saus van hardgekookte ei. Zacht van smaak, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.
Aantal 2 personen
Kook tijd 30 minuten
30 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 Franse scharrel kipfilet à 150 gram in plakjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • zonnebloemolie genoeg voor een laag van 2 cm
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • zout

Eiersalade

  • 2 eieren
  • ¼ ui fijngehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • versgemalen peper

Garnering

  • 4 takjes platte peterselie fijngehakt
  • 2 schijfjes citroen

Instructies
 

  • Maak eerst de eiersalade. Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak het eiwit fijn. (Het eigeel wordt niet gebruikt.) Bewaar het voor een ander gerecht.). Meng in heen kommetje: gehakte eiwit, ui, mayonaise en peper. Breng op smaak met zout.
  • Snijd de kipfilet in plakken van ca. 1 cm dikte. Bestrooi met zout.
  • Strooi de bloem in een diep bord, leg de kip erin. Haal alle kanten door de bloem. Klop overtollig bloem eraf.
  • Klop het ei los in een diep bord. Haal de kip door het ei en zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Meng in een kommetje: rijstazijn, sojasaus, mirin en suiker.
  • Verhit de olie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Leg de kip in de olie. Bak de kip ca. 5 à 7 minuten op midden-hoog vuur tot het vlees goudbruin is. Keer geregeld om. Haal dan de kip uit de pan. Leg op keukenpapier en zet opzij.
  • Zet het vuur uit, schep de olie uit de pan en veeg achtergebleven olie weg met keukenpapier.
  • Giet het sojasaus-mengsel in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut borrelen op midden-hoog vuur tot de suiker is opgelost. Proef de saus en breng eventueel op smaak met een snufje zout.
  • Bestrijk de kip met een beetje van deze saus. Leg de kip op een platte schaal en giet de rest van de saus over de kip. Garneer met peterselie en citroen. Serveer met de eiersalade.
  • Lekker met witte rijst en aubergine in oranda-stijl (recept uit hetzelfde boek).

Voedingswaarde

Calorieën: 402kcal | koolhydraten: 3g | eiwit: 25g | vet: 32g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 294mg | vezels: 0.3g | suiker: 1g | vitamine C: 2mg