Nieuw in Rotterdam

JAQ; restaurant met wereldse inslag

 

Sinds begin december is bruisend Rotterdam een leuk en modern restaurant rijker. Aan de kruiskade, middenin het zogenaamde Theaterdistrict, zit nu restaurant JAQ (spreek uit Sjak). I Love Food & Wine was uitgenodigd voor de opening. En aangezien ik een groot fan ben van Rotterdam in het algemeen liet ik die gelegenheid niet aan mijn neus voorbij gaan.  Lees waarom ik hier heel graag wil terugkomen…

Interieur JAQ in Rotterdam
Posters zorgen voor sfeer

Hoewel ik dus echt heel veel in Rotterdam kom, ken ik dit stukje straat (het einde van de kruiskade) eigenlijk helemaal niet. Tot nu toe stopte ik altijd bij het Oude Luxortheater. Maar restaurant JAQ zit net een klein stukje verder, en dan aan de overkant. Voorheen heette dit restaurant ROOTS (onderdeel van het Hilton Hotel). ‘Roots moest toegankelijker worden’, vertelt Tessa Lamberts (marketing manager). En na een jaar lang ontwikkelen, praten, ontwerpen en verbouwen heeft designer Marcella Kanters (MK Styling) er iets heel bijzonders van gemaakt. Als je binnenkomt door de dubbele deuren met een luchtsluis kom je meteen in het bargedeelte met uitnodigende lounge. De inrichting is modern en warm door de kleuren zalmroze en petrol-groen en het gebruik van fluwelen stoffen. Een aantal levensgrote foto’s aan de muur zorgen voor sfeer. Je krijgt meteen zin om iets te bestellen.

Roots verandert in JAQ

Bij een nieuwe inrichting hoort ook een nieuwe naam. Na lang wikken en wegen werd er gekozen voor JAQ. Maar wat betekent JAQ dan eigenlijk, vragen wij ons af? ‘JAQ (spreek uit Sjak) is de naam van een verzonnen persoon; hij komt uit Rotterdam en houdt van lekker eten en drinken’, zo wordt ons uitgelegd. Oké, dat klinkt wel heel erg als een verzonnen marketingtool, maar desalniettemin is het goed te onthouden. Ook is er nog een ondertitel aan toegevoegd: namelijk ‘Hello Gorgeous’. Dat maakt het geheel weer wat meer internationaal en werelds.

Interieur van JAQ in Rotterdam
Oud rose en petrol vormen de ‘velvet’- basis

Nou, in ieder geval is de eerste indruk positief. We gaan aan tafel en krijgen een doorsnede van de kaart te proeven. Chefkok Paul Dingjan heeft zijn sporen reeds verdiend bij bekende restaurants als de Harbourclub en het Kurhaus in Den Haag en kookt ook hier weer de sterren van de hemel. Er is gekozen voor een share dining concept. De kaart is de hele dag hetzelfde, maar er wordt wel echt ‘gekookt’. Veel gerechten zijn dus helemaal homemade.

Wereldkeuken van niveau

Charcuterieplank met de mini-burgertjes en pesto van restaurant JAQ in Rotterdam
Charcuterieplank met de mini-burgertjes en pesto

We proeven de charcuterieplank met huisgemaakte aoli en pesto, een miniburger met rodekool-salade en pulled pork (zelf gerookt!). Daarna komt er een kleine steak tartare met dragon mayonaise en een Oosters strandkrabbetjesoepje met gember, kokos en gamba (€ 7): allebei super van smaak en met aandacht bereidt. Ook het servies is lekker stoer.

Maar we gaan nog even door… De coquilles st. JAQ met schorseneren (lekker winters!) worden gereserveerd in eigen schelp en komen uit de oven (€ 10,-). Daarna krijgen we nog een stukje dry aged cote du Boeuf met chimichurri (ook homemade!!), vergezeld door de ‘sjieke’ friet met pulled pork en chipotle mayonaise (€ 8). Het kan niet op en alles smaakt verrukkelijk.

Strandkrabbetjessoep uit Thailand van restaurant JAQ
Thaise strandkrabbetjes soep met kokosmelk

Nagerechten staan niet op de kaart. Het uitgebreide dessert plateau wordt aan tafel gepresenteerd, waaruit je vervolgens een lekker nagerecht kunt kiezen. Helaas hebben dit niet meer kunnen ervaren; we kwamen namelijk tijd te kort.

Wijn & Mocktails

Uiteraard wordt er ook wijn geschonken: eerst een prima Grüner Veltliner, en daarna een Viognier. Maar op deze dag lag mijn aandacht helemaal op het eten, en de wijn wat op de achtergrond. En last but not least wil ik nog even vermelden dat de non-alcoholische cocktails hier ook niet te versmaden zijn. Mijn zwangere tafelgenote dronk geen wijn en werd verwend door heerlijke mocktails die ik af en toe even mocht proeven. Ideaal dus als je meedoet aan de dry-januari-hype!

Al met al: ik was onder de indruk door sfeer en kwaliteit. En één ding is zeker: IK KOM TERUG (en dan zijn de desserts aan de beurt)!

Logo JAQ met ondertitel

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *