Carla van Schelven

Top 10 beste restaurants 2020

Ondanks alle misère in de horeca dit jaar, verdienen restaurants in Nederland ook een positief geluid en wat extra zichtbaarheid. We zien zoveel doorzettingsvermogen, flexibiliteit, creativiteit en ondernemerschap om het hoofd boven water te houden. Dat moet een keer beloond gaan worden.
Daarom in dit ‘zwarte’ jaar een klein lichtpuntje op I Love Food & Wine. Want ook al was alles merendeels gesloten dit jaar, Carla van Schelven van restaurantrecensies.nl is regelmatig gaan eten in haar lievelingsrestaurants. Benieuwd welke restaurants in 2020 favoriet zijn geweest? Speciaal voor I Love Food & Wine zet zij haar keus op een rij.

En nu maar hopen dat de horeca snel weer open mag. En dat alle restaurants in Nederland nog overeind staan.

portret Carla van Schelven
portret Carla van Schelven

 

Carla: ‘Alles was anders dit jaar. Toen ik de documentatie bij elkaar zocht voor deze top 10 verbaasde het me dat ik, inclusief afhaal/bezorging, maar slechts 1 restaurant minder dan vorig jaar heb bezocht. En dat terwijl er tenminste vier lege maanden op mijn website in 2020 staan!

 

Twee-sterren restaurants altijd goed!

Wat me deugd doet is dat ik in ieder geval fijne favorieten van me kon bezoeken. Niet allemaal helaas, zo ontbreekt dit jaar Inter Scaldes, maar dat hoop ik snel in orde te kunnen brengen in 2021.
Zoals gebruikelijk laat ik de bezochte twee-sterrenrestaurants buiten de top. Het ging dit jaar om De Lindehof, Sabero, FG en De Groene Lantaarn, stuk voor stuk op hun vlak culinaire grootheden en het is een enorm genoegen om er te eten.

Wie wel en niet in de top 10?

Een top 10 samenstellen blijft best een probleem voor me, want elk restaurant heeft prachtige gerechtjes, heeft een eigen fijne sfeer, heeft een uitstekende sommelier of een leuke vlotte bediening, een leuk kaasmeisje of -jongen en ga zo maar door. Maar uiteindelijk moet er een keuze komen en die volgt hieronder.

Evenals de voorgaande jaren staat de restaurants in willekeurige volgorde, want een ranking is voor mij ondoenlijk. Bovendien heb ik een aantal restaurants uit de top meer dan 1 keer bezocht, wat ook een scheef beeld kan opleveren. Ik ga gewoon het rijtje af, op basis van de datum van mijn bezoek(en).

 

NASTRIUM IN HELMOND

Bij Nastrium in Helmond at ik vroeg in januari. Het opvallendste gerecht deze avond vond ik de skrei \ bakkeljauw \ beurre blanc. Een perfecte garing, uitstekende balans en erg elegant.

Nastrium kabeljauw in beurre blanc
Restaurant Nastrium: kabeljauw in beurre blanc saus

ZWETH IN SCHIPLUIDEN

Aan de Zweth in Schipluiden bezocht ik meerdere malen. Zeer moeilijk om hier een favoriet gerecht te kiezen, chef Joris is een kunstenaar. Ik kies dit jaar voor de eendenlever \ gebakken vijgen en appel en Bastogne \’Dark Cherry’ balsamico. Dit vind ik zo’n ontzettend geweldig gerechtje, ik kan er zelfs van dromen, werkelijk perfect.

Aan de Zweth eendenlever met vijgen en appel
Restaurant Aan de Zweth: eendenlever met vijgen en appel

DE BURGEMEESTER IN LINSCHOTEN

De Burgemeester in Linschoten heb ik ook meerdere malen bezocht in 2020. Chefkok Sander houdt ervan om te veranderen, maar gelukkig ben ik niet de enige die zijn tarbot \ paling \ dashi fantastisch vind. Dit gerechtje heb ik dit jaar dus meerdere malen gegeten en telkens tot groot genoegen, wat een prachtige smaken!

Restaurant De Burgemeester Tarbot met paling en dashi
Restaurant De Burgemeester: Tarbot met paling en dashi

JANZEN IN WOERDEN

JanZen in Woerden heeft een keuken en een sfeer die me zeer aanspreekt. Een prettige rustige vanzelfsprekendheid zonder borstklopperij. Het is er gewoon allemaal prima in orde.Bijzonder vond ik het gerechtje van kabeljauw \ knolselderij met paling \ sambai (=Japanse azijn). Elegant, verfijnd en compleet.

Restaurant JanZen: kabeljauw met knolselderij en paling
Restaurant JanZen: kabeljauw met knolselderij en paling

CODIUM IN GOES

De grote verrassing dit jaar was voor mij Codium in Goes. Ook daar ben ik meerdere malen geweest, telkens met enorm veel plezier. Het enthousiasme van Wouter en Jean Luc is erg leuk om te zien, de manier van werken met het team is ook heel prettig. Alle gerechtjes die ik er at vind ik van topklasse, maar het gerecht met de ui en Belper knolle (hard kaasje uit Belp) is absoluut geweldig. Wat is een ui toch enorm veelzijdig! De smaken van dit gerecht passen naadloos bij elkaar, de presentatie is zeer elegant en de balans is prachtig. Ook het krokante rolletje met de gebrande ui is geweldig.

Restaurant Codium: Ui met Belper knolle
Restaurant Codium: Ui met Belper knolle

RIJNZICHT IN DOORNENBURG

Rijnzicht in Doornenburg blijft ook een favoriet van me. Zo ontzettend leuk wat ‘de jongens’ daar hebben neergezet en ook heel bijzonder hoe ze zich blijven ontwikkelen. Alle gerechten zijn enorm creatief. Het gerecht met de Noordzeekrab \ ganzenlever \ physalis \ ponzu \ gerookte yoghurt sprong er qua smaak, maar zeker ook qua presentatie uit dit jaar. Prachtig in balans en zeer elegant.

Restaurant Doornenburg: Noordzeekrab met ganzenlever en physalis
Restaurant Doornenburg: Noordzeekrab met ganzenlever en physalis

NAYOLIE IN VOORSCHOTEN

Nayolie by Kevin Lin in Voorschoten, de ontdekking van 2019,  heb ik natuurlijk ook opnieuw bezocht. Qua smaken was het weer ongekend, de balans was perfect en het is een groot probleem om er een gerecht uit te lichten. Uiteindelijk kom ik toch uit op de Tom Yam Confit 2.0, zo prachtig hoeveel smaak zo’n enorm luchtig gerechtje kan krijgen. Extra leuk is dat chef Kelvin per gerecht precies vertelt hoe hij het maakt, dat geeft een hele aparte inkijk in zijn keuken.

Restaurant Nayolie: Tom Yam 2.0
Restaurant Nayolie: Tom Yam 2.0

IDRW IN ROTTERDAM

IDRW in Rotterdam bezocht ik onder andere hartje zomer, zodat ik weer heerlijk kon lunchen op dat onovertroffen terras. Het leuke losse personeel van Marcel maakt er samen met de witte brigade altijd een feestje van. Marcel is erg goed met vis en zijn St. Pierre \ Bouchotmosseltjes \ paella-rijst sprong er deze keer uit. Prachtige balans in smaken en erg mooi gepresenteerd.

Restaurant IDRW: Bouchot mosselen met paellarijst
Restaurant IDRW: St. Pierre, Bouchot mosselen met paellarijst

GASTROBAR STER IN ROTTERDAM

Gastrobar Ster in Rotterdam is ook zo’n restaurant waar ik graag kom. Klein maar fijn met een heerlijk stoepterras in de zomer. Leuk personeel en een kok die uitstekend kookt. Terry zelf komt het menu uitleggen en overlegt over de wensen, altijd fijn. Het gerechtje wat ik er hier vond uitspringen is roodbaars \ pulpo \ chorizo \ parelgort \ paprika. Mooi hoog op smaak, alle onderdelen nog herkenbaar en prima in balans.

Restaurant Gastrobar Ster: Roodbaars met pulpo, chorizo en parelgort
Restaurant Gastrobar Ster: Roodbaars met pulpo, chorizo en parelgort

DE LOOHOEVE IN SCHOONLOO

Last, maar zeker niet in de zin van least past in deze top 10 De Loohoeve in Schoonloo. Helaas kon de verhuizing naar Hoogkerk niet plaatsvinden dit jaar, maar dat komt vast nog wel. Ik heb weer heerlijk gegeten bij Jeroen en Marleen op hun fijne terras. Het gerecht wat er deze keer uitsprong was zeebaars \ krokante aardappel \ zeewier \ verjus. Werkelijk perfect uitgevoerd, zowel in smaakcombinatie als in presentatie. Een genot om te eten.

Restaurant De Loohoeve: Zeebaars met zeewier en verjus
Restaurant De Loohoeve: Zeebaars met zeewier en verjus

Vanwege Covid zijn er veel restaurants die ik helaas niet heb kunnen bezoeken, maar dat zal hopelijk in 2021 weer in orde komen. De top 10 is dit jaar dan ook wat minder uitgebreid dan voorheen. Er is nog wel een restaurant waar ik ook geweldig lekker heb gegeten, maar dat net uit de top 10 is gevallen, en dat is Central Park in Voorburg. Een echte aanrader wat mij betreft.’

 

Rest mij iedereen alle goeds voor 2021 te wensen met veel culinair genot!

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *