Saté noedels met gebakken eieren

Meatless Monday
Saté-noedels met gebakken eieren

‘Saténoedels’; deze term zet je meteen op het verkeerde been! Maar dit is toch echt een vegetarisch gerecht. Het is een noodle-gerecht met een onweerstaanbaar lekker saté-smaakje dat afkomstig is van de knapperige pinda’s in een XO-saus.

En ja, wat is een XO-saus?

Dat is hier DÉ smaakmaker! Eigenlijk is het helemaal geen saus, maar veel meer pasta-achtige substantie. Het is een umani-bom die je overal aan kunt toevoegen (denk aan rijst, groenten of kip) en heel veel extra smaak geeft. Gemaakt van coquilles, gamba’s, uien, gerookte ham, kruiden. Veel heb je er niet van nodig. Meestal maar 1 eetlepel (zoals hier). Nadeel: het potje is aan de dure kant (ca. € 13,-), maar absoluut de moeite waard om in je keukenkast te hebben staan. Je koopt het bij je Toko of Oosterse winkel. Maar online kun je het hier bestellen.

Snelle recepten van Matt Preston

Het recept is afkomstig uit het kookboek van ‘Yummy, Easy, Quick’ van Matt Preston, jurylid van het tv-programma MasterChef Australia. Een boek met 127 gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn (helaas de meeste niet!). Maar een goed voorbeeld hiervan zijn deze Oosterse noodles. In zijn intro zegt hij nog het volgende:

Deze noedels zijn ook de perfecte laatste rustplaats voor allerlei restjes groente in je groentela. Snijd ze gewoon in kleine stukjes en doe ze in dezelfde pan als waarin je de eieren hebt gebakken, maar voordat je de noodles gaat bakken:  zie stap 5!

Welke wijn bij saténoedels met gebakken eieren?

Het is een heel lekker ‘smorreltje’: smaakvolle noedels met knapperige stukjes pinda, ei en friszure komkommer.  De XO saus geeft véél smaak. Drink hier een kruidige witte wijn bij met frisse zuren die aansluit bij de friszure komkommer, koriander en lenteui. Kies bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Die heeft ook voldoende lef om overeind te blijven bij de diepe smaak van de noedels.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 komkommers, geschild, met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 1 kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 80 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • 1 volle eetlepel XO saus (uit de Oosterse winkel)*
  • 2 theelepels sesamolie
  • 600 gram voorgekookte- of 300 gram gedroogde noedels
  • 1 eetlepel olie
  • 4 eieren
  • 40 gram sesamzaad
  • 4 cm verse gemberwortel, geschild, fijngeraspt
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringen
  • takjes koriander, ter garnering

Stap 1

Doe de komkommerlinten met de rode chilipeper in een ziplockzakje of schaal met deksel en voeg de kristalsuiker, het zeezout en de rijstazijn toe. Sluit het zakje en meng de komkommerlinten met het inmaakmengsel. Laat minimaal 10 minuten rusten.

Stap 2

Stamp de pinda’s grof in een vijzel. Schep de XO saus erbij en stamp deze door de pinda’s. Roer de sesamolie erdoor maar houd alles vrij grof. Je kunt dit ook met korte stootjes doen met een staafmixer.

Stap 3

Bereid de gedroogde noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken (voorgekookte noedels kun je zo gebruiken).

Stap 4

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren in de pan. Leg het deksel erop en bak ze 2-3 minuten zachtjes tot het eiwit net gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Schep de eieren op een bord en dek af terwijl je de noedels afmaakt.

Stap 5

Rooster in dezelfde pan het sesamzaad 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut tot deze geurt. Schenk de sojasaus en ketjap erbij en breng aan de kook. Voeg de noedels en lente-ui toe en schep om tot de noedels met de saus zijn bedekt en alles goed heet is. Schep de noedels in diepe borden. Garneer met de eieren, het pindamengsel, de ingemaakte komkommerlinten en takjes koriander.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Yummy Easy Quick van Matt PrestonTitel : Yummy, Easy, Quick
Auteur : Matt Preston
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 729 01
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *