- 1 biologische kip à 1400 gram*
- zout versgemalen peper
- 75 gram boter of margarine
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 2 eetlepels bloem
- 350 ml witte wijn
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 3 takjes peterselie
- 100 gram gerookte spekreepjes
- 250 gram kleine champignons
- 2 eetlepels VERSE dragon**
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal uit de pan.
Voeg ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 3 dl water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar zonder deksel op de pan.
Haal de kip en bouquet garni uit de pan, en dek af met aluminiumfolie. Kook het achtergebleven kookvocht in tot sausdikte.
Bak intussen in een grote koekenpan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee. Voeg dit mengsel, verse dragon, peterselie en de kipstukken toe aan de ingekookte saus en sudder, zonder deksel, nog ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met witte rijst en kropsla.
* TIP
Je kunt ook 4 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip. Maak er dan 8 stukken van door de bouten op het gewicht te halveren, dan past alles beter in de braadpan.
** Kun je geen verse dragon krijgen, dan kun je het vervangen door gedroogde. Maar let op: gebruik dan ongeveer 2 THEELEPELS, ipv eetlepels.
Calorieën: 822kcal | koolhydraten: 12g | eiwit: 71g | vet: 45g | verzadigd vet: 19g | cholesterol: 902mg | vezels: 1g | suiker: 3g | vitamine C: 50mg