Zuid-Afrika juweeltjes

Wijn&Spijs geluk bij ‘t Fnidsen

Soms kom je in de horeca een juweeltje tegen, een plek waar wijn en lekker eten geheel centraal staan. Achter zo’n plek staan altijd bevlogen lekkerbekken centraal. In Alkmaar is Martijn Rootring de man die zo’n plek heeft gerealiseerd; ‘t Fnidsen. Samen met mede-eigenaar/chef-kok Sam Piscaer en sommelier Stijn Ribbers is hij de enthousiaste motor achter een naadloos aansluitend geheel van goede wijn, lekker eten en daarna fijn slapen. Foodie Petri Houweling ging poolshoogte nemen en dit is haar verhaal…

In een smalle straat met historische panden, de Fnidsen, vindt men een wijnwinkel, een bijbehorend restaurant met een apart proeflokaal en een hotel. Een uit de hand gelopen hobby van Martijn Rootring, die hiernaast nog twee totaal andere bedrijven onder zijn beheer heeft.

Martijn Rootring bij zijn wijnwinkel in Alkmaar
Vinoloog Martijn Rootring bij zijn wijnwinkel in Alkmaar

Wijnkaart met 150 verschillende wijnen

Schap met 150 wijnen van 't FnidsenIn het restaurant zijn er 25 wijnen per glas – prachtig Veritas glas (Riedel)- te bestellen. De wijnkaart heeft een keuze van 150 verschillende wijnen. Als men heel enthousiast is over een wijn is deze meteen voor thuis te bestellen via de wijnwinkel, uiteraard voor de andere winkelprijs.

Om het aanbod van eten en drinken vooral heel afwisselend te houden, zijn er in het proeflokaal regelmatig wijn-spijs avonden onder begeleiding van iemand uit het wijnvak. Een van die personen is Annelies Kuijs, vinoloog, wijndocent en Zuid-Afrika specialiste.

Restaurant 't Fnidsen in Almaar met eigenaars en Annelies Kuijs die een Zuid-Afrika proeverij verzorgt
‘t Fnidsen is een initiatief van chef-kok Sam Piscaer (l) en vinoloog Martijn Rootring (r). In het midden Zuid-Afrika-specialist Annelies Kuijs

Zuid-Afrikaanse wijn in ander daglicht

Zelf ben ik, tot nu toe,  matig enthousiast over Zuid-Afrikaanse wijn vanwege de niet-altijd hoogstaande kwaliteit. Aan Annelies om daar verandering in te brengen. En dat lukt, want de wijnen die ze laat proeven, heeft ze meegenomen van haar reizen naar de Coastal Region van Zuid-Afrika. Ze zijn van een andere klasse, deze wijnen. Dit is iets heel anders dan wat er binnen een bepaalde prijsklasse in Nederland te krijgen is. We proeven onder andere een Cap Classique, Colombard, Pinotage en de Sauvignon Blanc, meteen een aantal van de belangrijkere druivensoorten van Zuid-Afrika.

 

Colombard: wel of niet van wereldklasse?

Cecilia’s Pinotage en Owners Reserve bij proeverij 't Fnidsen in Almaar Colombard is nou niet bepaald een druif met een wereldreputatie. Er wordt vooral versterkte drank (Armagnac) van gemaakt in het Franse gebied Côtes de Gascogne. Maar niet in Zuid-Afrika. Hier is het de druif voor serieus mooie wijn. En het kan alleen maar goed zijn als Pardon Tagazu- topsommelier uit Zimbabwe- er in Swartland zijn wijn van maakt. Ik heb het over de Owners Reserve 2015. De druiven van de 35 jaar oude stokken geven een intense maar frisse wijn met behoorlijke, maar geen storende, houttonen. De combinatie met de Coquille met groene asperges, kropsla en limoen is een interessante krachtmeting waar geen winnaars zijn.

 

Sauvignon met spierballen

Sauvignon blanc is een wereldreiziger. En ook in Zuid-Afrika heeft hij zijn plek gevonden. En nee, de wijnen hiervandaan geven een totaal andere smaakimpressie dan de Sauvignons uit de Loire. In deze wijn met spierballen is het allemaal net even wat meer van alles. Maar dat heeft absoluut zijn charme. Asperges, zeewier en buxus. Lekker zilt ook. De rijping was gedeeltelijk op acaciahout, en dat geeft balans aan de wat groene overheersing. Erbij wordt een gerecht met koolrabi, dragon en walnoten geserveerd. De walnoten beheersen deze gang, en die kunnen de Fryers Cove Fumé Blanc uit Bamboes Bay 2015 prima aan.

 

Cecilia Pinotage 2015

Pinotage, daar is waar het uiteindelijk-qua authentiek rood– om draait in Zuid-Afrika. Nou heb je pinotage én pinotage. De kruising van pinot noir en cinsault wordt niet altijd even subtiel gemaakt. Maar de een van de mooiste uitzonderingen hebben we in het glas. Cecilia’s Pinotage van 50 jaar oude stokken uit Olifantsriver is van uitzonderlijke zachtheid. Niks geen smaken van teer, maar zwart fruit als braam en bes. De malse lamsrack met zwezerik en groenten uit de eigen moestuin zijn er een perfecte match bij.

Lamsrack met zwezrik en groenten uit eigen moestuin van 't Fnidsen in Almaar
Lamsrack met zwezerik en groenten uit eigen moestuin van ‘t Fnidsen in Alkmaar

 

Enthousiast geworden?  Ga mee op wijnreis naar Zuid-Afrika met Annelies en Petri.   Binnenkort meer op: www.facebook.com/foodiesonwinetravel/

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *