Couleur Locale

Culinair Gouda: deel 2

Waar moet je zijn in Gouda voor de beste culinaire hotspots? Onze eigen ‘locals’ geven het antwoord: Anita Ootjers, Jolanda van Dongen, Arjan de Knegt et ‘moi’ kennen exact de juiste adressen voor een heuse culinaire citytrip door historisch Gouda.

Gouda
Kaasmarkt Gouda

Het is een serie en het eerste deel met Jolande’s favorieten is vorige week online gegaan.  Vandaag komt Jolanda van Dongen aan het woord. Dus laat je opnieuw verleiden…

Jolanda van Dongen, chefkok Kookatelier Betty Blue

Nog even in een notendop:

Alles in het leven van Jolanda draait om koken en eten! Ze staat al 18 jaar in de keuken van haar eigen Kookatelier in het centrum van Gouda. Als ze niet zelf staat te koken, dan deelt ze haar kennis graag met anderen tijdens een workshop of bij de kookclubs die zij begeleidt. Onlangs liep zij zelf een week mee in de keuken van Yotam Ottolenghi’s restaurant NOPI in Londen. Zij probeert naast haar werk de nieuwste restaurants uit, koopt het ene na het andere kookboek en weet voor een stedentrip bij vertrek al precies waar zij gaat eten.

Culinaire hotspots van Jolanda zijn:

David’s Gelato

David Gelato ijsjeIedere ochtend draait David met vers fruit, de beste ingrediënten van de wereld èn de verse melk van boer Anton het lekkerste ijs van Gouda en omstreken. In de zomer staan de mensen in de rij van lunchtijd tot sluitingstijd. Maar ze verkopen ook mooie winterse smaken. Mijn favorieten zijn: chocolade-ijs met Valhrona chocolade, fireball (met zoveel kaneel dat hij zeer pittig smaakt) en mango-rode peper-ijs. Het blijft altijd ontzettend lastig om te kiezen. Gelukkig kun je ook ijs meenemen voor thuis. Weten jullie al dat er een 2de filiaal komt op de Markt? Adres: Lange Tiendeweg 23, https://davidsgelato.nl/

 

Zeevishandel Kees Vrolijk

Eigenaar Kees Vrolijk
Eigenaar Kees Vrolijk

In deze prachtig verbouwde winkel van Kees en Marjolein Vrolijk vind je een ruim aanbod van de beste kwaliteit vis. Gebakken vis om direct op te eten, kant-en-klare gerechten voor thuis en een vitrine vol dagverse vis. Wij zijn gek op ceviche (een gerecht uit Peru, waarbij vis gemarineerd met limoensap rauw gegeten wordt). Bij dat gerecht is het belangrijk dat de vis supervers is. Ben jij voor een bepaald gerecht op zoek naar dat ene specifieke visje, dan proberen zij het voor je in huis te krijgen. Adres: Lange Tiendeweg 61, http://www.keesvrolijk.nl/

Zeebaars van Kees Vrolijk
Mooie zeebaars van Kees Vrolijk

‘t Kaaswinkeltje

Kaaswinkeltje met Jolanda van Dongen
Eigenaar Ad van Vliet en Jolanda van Dongen

In deze winkel, in het hart van de oude binnenstad van Gouda, wordt echte boerenkaas verkocht. Kaas die nog steeds volgens de oude tradities op boerderijen rondom Gouda wordt gemaakt. Het aanbod is eindeloos. Wij raken hier nooit uitgegeten. Veel van de kazen mag je proeven in de winkel. Naast boerenkazen verkopen ze ook een uitgebreid assortiment aan buitenlandse kazen, kletzenbrood, luxe toastjes, wijn en souvenirs. Adres: Lange Tiendeweg 30, https://www.kaaswinkeltje.com/

 

Meer culinaire adressen in Gouda nodig? Kijk ook naar Deel 1, en Deel 3 en Deel 4.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *