Koreman, Limone d’Oro en Fiorito

3x Italiaanse limoncello van Nederlandse bodem

Tijdje geleden raakte ik in de ban van de Italiaanse citroenlikeur Limoncello. Waarom? Ik kwam tot de ontdekking dat er meer dan 30 Nederlandse limoncello-producenten zijn in ons eigen kikkerlandje. En…, dat zij ook nog eens in staat zijn om serieuze prijzen te winnen op Internationale concoursen. Wie zijn die producenten en waarom zijn ze zo ontzettend goed?

Mijn verhaal start bij de broertjes Frank en Thom Koreman (34 en 30jaar oud). Zij maken deze Italiaanse delicatesse in Breda. In hun eigen fabriekje. Ze ontwikkelden honderden variaties om hun receptuur tot een winnend product om te zetten. Na 3 jaar fanatiek experimenteren is dit gelukt: ze winnen GOUD tijdens de International Wine & Spirits Competition 2021 met hun Koreman Limoncello. Hiermee laten ze 4000 producenten achter zich waaronder beroemde Italiaanse merken.

Koreman Limoncello uit Breda

Ik was zo ontzettend verrast toen ik dit hoorde dat ik op nader onderzoek uitging. Ik nam contact op met Frank Koreman en raakte met hem in gesprek. Hij vertelde mij het volgende.

Broers Frank (l) en Thom (r) Koreman
Broers Frank (l) en Thom (r) Koreman winnen een gouden medaille

Hoe is jullie liefde voor Limoncello gestart?

Frank Koreman: ‘Het bourgondische leven is ons met de paplepel ingegoten. Onze moeder had vroeger een delicatessenwinkel en zij liet ons altijd bijzondere dingen proeven. Drankjes hadden onze interesse. Tijdens een vakantie in Spanje kwamen we in aanraking met Sangria. Van een lokale ober kregen we een uitgebreid recept dat we sindsdien nog minimaal eens per jaar in de zomer maakten. En in Italië kwamen we in aanraking met limoncello. We waren er verzot op. Eenmaal thuis zijn we het zelf gaan maken. Toen we jaren later een chemisch geproduceerde limoncello dronken op een terras, zeiden we tegen elkaar “dit kunnen we beter”.

Waar komen de biologische citroenen vandaan?

De biologische citroenen voor onze limoncello komen uit Sicilië met koeltransport naar onze productieruimte in Breda. We hebben nu een importeur die precies weet wat wij nodig hebben. Bij een eerdere importeur gebeurde het nog wel eens dat we groene citroenen ontvingen. Daar kun je sap prima van gebruiken, maar wij hebben juist de schil nodig. Een groene versie is wel uniek, maar ziet er niet appetijtelijk uit. En de kleur van onze limoncello is nou juist een van onze unieke eigenschappen. Dat is ook de reden dat wij een transparante fles durven gebruiken in tegenstelling tot de grote merken.’

3 flessen Limoncello
Behalve limoncello van citroen is er ook Yuzucello en Sanguincello

Momenteel verkopen ze meer dan 500 flessen per week via slijterijen. Maar je kunt deze Limoncello ook kopen via hun webshop koremanslimoncello.nl. Een flesje (50 cl) kost € 19,95.

Limone d’Oro uit Zutphen

Niet alleen in Brabant, maar ook in Zutphen wordt Italiaanse limoncello gemaakt. Hier staan eveneens twee jonge mannen aan het roer: Peter Romeijnders en Rutger Wolters. Oorspronkelijk komen beide heren uit de horeca met een liefde voor de Italiaanse keuken. Net als de broertjes Koreman zijn zij gestart uit hobbyisme. Maar in Coronatijd, toen ze noodgedwongen thuis zaten, is de schaalvergroting van start gegaan. Ook dit koppel wint met hun Limone d’Oro medailles op de internationale concoursen. Voor hun is brons en zilver in de tas gegaan.

Limone d’Oro is o.a. te koop bij Mitra. Prijs € 18,99 voor 50 cl

 

Limone d'oro limoncello
Limone d’oro maakt ook een frambozen-variant

 

Fiorito uit Twente

Fiorito Limoncello
Serveer bij een lemon meringue taart

Limoncello Fiorito komt uit Twente. Opnieuw twee broertjes die limoncello in hun hart hebben gesloten. Fiorito werd in 2011 opgericht door de Twentse broers Franco en Benno Fiorito. Hun limoncello wordt gemaakt volgens een uniek Siciliaans familierecept. Fiorito bevat, volgens de heren, gemiddeld 30 procent minder suiker dan andere limoncellomerken. Ook deze limoncello is een winner. Double Gold bij de World Spirits Awards in 2018.

Fiorito is o.a. te koop via Jumbo en Gall & Gall. Prijs: € 21,49 (50 cl)

 

Limoncello Fiorito
De Twentse broers Franco (r) en Benno Fiorito

 

Limoncello als onderdeel van een cocktail

Limoncello is dus populairder dan ooit. Behalve dat je deze citroenlikeur kunt drinken als digestief bij de koffie is het ook een echte aanrader om het te gebruiken voor een cocktail. Ongekend populair is de limoncello spritz. Hiervoor doe je 4 of 5 ijsblokjes in een wijnglas. Schenk er vervolgens 20 ml limoncello , 40 ml prosecco en 20 ml koolzuurhoudend mineraalwater bij. Even roeren. Garneren met een ½ citroen en een takje munt. Waanzinnig dorstlessend!

Zin in meer limoncello cocktails? Kijk dan eens op de website van Ongewoon Lekker. Hier staan nog 9 andere varianten.

10 cocktails met limoncello van Jody van Ongewoon Lekker
10 cocktails met limoncello van Jody van Ongewoon Lekker