Easy Tuesday

Risotto met asperges en prei

Risotto met witte asperges en prei, heerlijk! Kan ik niet vaak genoeg eten. Afgelopen weekend stond deze aspergerisotto weer op tafel. Hier in huis een onvervalste klassieker. Echt een toppertje. Idee voor het pinkster weekend?

Welke wijn drinken we bij Risotto met asperges en prei?

Deze risotto is heerlijk smeuïg. De asperges geven een bite. Na diverse tests bleek de grüner veltliner hier de juiste partner. Rond en fijn. Kruidigheid sluit aan op de basilicum. Maar ook Chenin Blanc, Soave of de Verdicchio zijn een goed alternatief.

Risotto met asperges en prei

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Smeuïge risotto met verse witte asperges die je niet apart hoeft te koken. De rauwe asperges garen tijdens het roerproces van de rijst. Onwijs lekker!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg witte asperges
  • 3 bosuitjes
  • 1 ½ middelgrote prei
  • 100 gram roomboter
  • zout versgemalen peper
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml witte Vermouth extra dry
  • 1 liter kippenbouillon
  • 3 eetlepels verse basilicum
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Bereiding
 

  • Asperges schillen. Aspergekopjes eraf snijden en apart houden. Rest van de asperges in stukjes van 2 cm snijden. Bosuitjes in ringetjes snijden. Prei schoonmaken en het witte deel in ringen snijden.
  • In steelpan water met 1 eetlepel zout aan de kook brengen en aspergepunten ca. 2 minuten koken. Afgieten en 25 gram boter erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
  • In grote braadpan 50 gram boter smelten. Hierin bosui, prei en rauwe aspergestukjes kort bakken. Voeg de risottorijst toe en even laten meebakken, ca 2 minuten, tot alle korrels mooi glanzen. Helft van de Vermouth erdoor roeren en door de korrels laten opnemen. Vervolgens de kippenbouillon in gedeelten toevoegen en laten absorberen. Voeg niet eerder de volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijven roeren en kook de rijst in ca. 20 minuten tot deze al dente is.
  • Tot slot erdoor roeren: aspergekopjes, rest van Vermouth, rest van boter en basilicum. Blijven roeren tot de basilicum is geslonken. Verdeel de risotto over vier borden en strooi de Parmezaanse kaas erover.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept