Fruitig wit

8,3 pnt verrassende Rivaner

Rivaner: een druivenras dat niet direct bekend staat om zijn bijzondere wijnen. Maar soms kom je ook een uitzondering op de regel tegen. Deze Duitse Rivaner van Karl H. Johner is zeker zo’n uitzondering. Het proefpanel van I Love Food & Wine is aangenaam verrast: we bleven proeven van deze heerlijk fruitige wijn. Dat resulteert in een mooi cijfer. Nogal wiedes dat Antoine van Esch van Tire Bouchon deze wijn altijd in zijn koelkast heeft liggen!

Rivaner is ook wel bekend onder de naam müller-thurgau. Deze druif werd in 1882 op het wijnbouwkundig onderzoeksinstituut van Geisenheim ontwikkeld door de Zwitser Hermann Müller uit het kanton Thurgau. Vandaar dus ook de naam. Aanvankelijk dacht men dat deze druif ontstaan was uit een kruising van de rassen riesling en silvaner. Uit een samentrekking van die twee namen ontstond zijn andere naam: rivaner. Later bleek dat niet silvaner, maar de druif madeleine royal met riesling gekruist was. Maar ja, toen was de naam rivaner al ingeburgerd…

Internationale stijl

Bijna een eeuw na de ontwikkeling van rivaner studeert de Duitse Karl Heinz Johner aan datzelfde beroemde wijnbouwinstituut van Geisenheim. Na zijn afstuderen wil hij graag in het buitenland aan de slag gaan. De keuze valt, vrij origineel, op Engeland. Daar doet hij als keldermeester bij een grote winery niet alleen veel ervaring op, maar ontwikkelt hij ook een internationale kijk op de wijnwereld. Eenmaal terug in Duitsland richt hij in 1985 samen met zijn vrouw Irene in Baden zijn Weingut Karl H. Johner op. Hier besluit hij zijn kennis en ervaring in te zetten om originele wijnen te maken met een meer internationale, niet traditioneel Duitse stijl. Deze aanpak wordt verder versterkt wanneer zijn zoon Patrick, die o.a. in Australië ervaring heeft opgedaan, zich in 1999 bij het familiebedrijf voegt. Met al deze internationale invloeden slagen zij erin om een niet traditionele, verrassende en opvallend fruitige Rivaner te maken.

Sappig en fruitig

Als de wijn net in het glas zit, is hij nog vrij gesloten. We ruiken citroen en wat peer en in de mond voelen we een klein prikje koolzuur. Naarmate de wijn wat opwarmt, opent hij zich echter steeds meer. We proeven veel fruitigheid, met aroma’s van carambola (stervrucht), rijpe peer en perzik. De wijn heeft vriendelijke zuren, is lekker sappig en heeft een prettig grapefruitbittertje in de afdronk. Duidelijk een wijn om niet te koud te drinken: op een graad of 12 komt hij goed tot zijn recht.

Wat eten we bij Rivaner?

Het proefpanel was het erover eens: deze wijn verveelt niet snel. Echt een wijn om als aperitief te schenken en op je gemak van te proeven. Ben je dan nog niet uitgeproefd, dan kun je hem gerust doorschenken aan tafel. Met zijn vriendelijke zuren en zoete fruitaroma’s smaakt deze Rivaner heerlijk bij een salade met Marokkaanse kip, stukjes gedroogde abrikoos en couscous, tomatensalade met grapefruit en mozzarella, de quinoa salade met wortel en gedroogd fruit, salade met peer en geitenkaas of de Spaanse visstoofschotel.  Geweldig in combinatie met een fijn lentezonnetje!

Deze tekst is geschreven door Monique van Kruining.

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.