Italiaans wit

8,5 pnt: karaktervolle Orvieto

Orvieto is een van de bekendste witte wijnen van Italië. Afkomstig uit Umbrië en daar de grootste DOC (sinds 1979) van de regio. De wijngaarden strekken zich uit rondom het prachtige middeleeuwse stadje Orvieto met zijn imposante kathedraal. Van oudsher was deze witte wijn al geliefd bij pausen en prinsen. Maar deze Orvieto Classico Superiore van het wereldberoemde tophuis Marchesi Antinori staat nog een treetje hoger. Die mag je gerust ‘keizerlijk’ noemen!  I Love Food & Wine is meer dan happy en beoordelen deze wijn met 8,5 punten. Nu te koop bij Vivino, met extra korting!

80% van de Orvieto komt uit het ‘Classico’-gebied (het hart van de appellation). Maar deze Orvieto van Antinori is tevens een ‘Superiore’-wijn (sinds 1997). Dat betekent dat hij wat meer body heeft. Meestal wordt Orvieto gemaakt van overwegend trebbiano toscano (oftewel procanico), aangevuld met grechetto; de belangrijkste rassen in de blend. Maar wijnmaker Renzo Cotarella van Antinori doet het anders; hij gebruikt liever meer van de karaktervolle grechetto (50%) dan de wat alledaagse trebbiano, en dat zorgt voor meer structuur en smaak. Hij wordt gemaakt op het wijndomein Castello della Sala. En de naam ‘San Giovanni’ komt van een kerkje uit de 15e eeuw dat op 500 meter afstand ligt.

Structuur en body: 8,5 punten

Deze karaktervolle Orivieto heeft een prettige geur met aroma’s van ananas en lichte citrustonen, maar vooral ook mineraliteit. De aandronk is opvallend zacht en licht filmend. Veel rijp fruit (perzik, abrikozen), maar ook mooie zuren. In de afdronk een klein bittertje. Body en balans. Een Orvieto met klasse: we geven hem 8,5 / 10 punten!

Wat eten we bij Orvieto?

Uiteraard is Orvieto een heerlijk verfrissend aperitief. Maar ook een goede begeleider van gefrituurde calamari, verse geitenkaas, ham met meloen, risotto met schaaldieren, pasta met garnalen of gepocheerde tong. Een ontdekking is de combinatie met Tagliatelle met Gorgonzolasaus, pancetta en gebakken peer.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.