Meatless Monday

Quinoa salade met ‘No Waste’-dressing

Quinoa is hot! Maar wat is quinoa nou eigenlijk? Het is een soort pseudograan en komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. Door het hoge eiwitgehalte is het een uitstekend alternatief voor vegetariërs. Deze salade wordt aangekleed met komkommer, wortel en abrikozen. Ook de komkommerschillen wordt hergebruikt in de dressing. Dat betekent: No Waste! Bovendien in 20 minuten op tafel. Geniet ervan…

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram quinoa
  • 1 komkommer
  • 2 sjalotjes
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 450 gram wortelen, geschrapt
  • 2 sneden oud (volkoren)brood
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½  theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½  theelepel kaneel
  • zout, versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 40 gram rucola
  • 75 gram zonnebloempitten

Stap 1

Bereid de quinoa volgens gebruiksaanwijzing en laat deze helemaal afkoelen. Was en schil de komkommer, bewaar de schillen voor de dressing. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadjes er uit. Snijd de komkommer in blokjes. Hak de sjalotjes fijn. Snijd de abrikozen in stukjes. Snijd de worteltjes in even grote stukjes als de komkommer.

Stap 2

Ontkorst het brood en snijd het in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de broodblokjes al omscheppend bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de wortel samen met de specerijen ca. 5 minuten. Schep af en toe om. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Doe de komkommerschillen met de helft van de rucola in een blender of keukenmachine. Voeg de knoflook, het limoensap en 6 eetlepels olie toe. Pureer tot een mooie groene dressing. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Hak de rest van de rucola grof.

Stap 4

Vermeng de afgekoelde quinoa met de komkommer, wortel, abrikoos, sjalot en zonnebloempitten. Schep de dressing door de salade en bestrooi hem met gehakte rucola.

TIP: Je kunt allerlei noten (bijvoorbeeld pecannoten zijn erg lekker!) toevoegen of nog ander gedroogd fruit. De salade is ook lekker met uitgebakken chorizoblokjes of blokjes boerenkaas.

 

Welke wijn bij…

Quinoasalade met komkommer en pecannoten

Deze salade is fris en nootachtig. De wortel en abrikoos zorgen voor een zoet accentje. Daarom past een Viognier hier heel goed bij. Ook de rosé van Niepoort zal het goed doen. Het kruidige in de rosé sluit goed aan op de kruiden in de salade; dat versterkt elkaar.

 

Meer heerlijke vegetarische recepten? Geef je hier op.

 

Fotocredit: Hal 158

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *