Ga terug
+ servings
Reebiefstukjes met kruidkoek van Jonathan van Zandbergen
Reebiefstuk met kruidkoek van Jonathan
Ontdek de rijke smaken van het bos met Jonathan's reebiefstuk, subtiel verrijkt met de warme noten van kruidkoek. Een culinair meesterwerk dat traditie en innovatie naadloos samenvoegt.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 10 minuten
Opstijven 30 minuten
1 uur 5 minuten

Equipment

  • Magimix
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

  • 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • 500 gram reerugfilet
  • zout versgemalen peper
  • 8 plakken ontbijtkoek voorgesneden
  • ½ teentje knoflook fijngehakt
  • 5 jeneverbessen geplet
  • 125 gram roomboter
  • 25 gram Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en hak grof. Wrijf een beetje olijfolie op de reerugfilets en wrijf in met de tijm, zout en peper. Zet opzij en laat marineren. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • 150 °C. Snijd de korstjes van de ontbijtkoek en halveer de plakjes. Leg op de bakplaat en bak 30 minuten in de oven en laat afkoelen. Smelt intussen de roomboter in een steelpan op zacht vuur. Maal de ontbijtkoek in de Magimix tot poeder. Voeg de fijngehakte knoflook en de geplette jeneverbessen toe en maal nog even mee. Overdoen in een mengkom. Roer de gesmolten boter erdoor, samen met de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Strijk het mengsel (ca. 3 mm) uit  tussen 2 stukken bakpapier. Druk plat met de achterkant van een lepel. Vouw dicht en laat in ca. 30 minuten opstijven in de koelkast. (Tot zover kun je dit recept voorbereiden.)
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de reerugfilets rondom goudbruin. Voeg 1 eetlepel roomboter toe en draai het vuur iets lager. Lepel de bruisende boter over de filet en draai hem iedere minuut. Bak de filet in totaal 4 tot 8 minuten (afhankelijk van hoe 'doorbakken' je de reebiefstuk wilt eten). Haal uit pan en wikkel in aluminiumfolie en laat ca. 2 minuten rusten.
  • Intussen oven voorverwarmen op 160 °C. Snijd de reerugfilet in 4 stukken. Snijd de kruidkoek uit de koelkast in stukken van dezelfde grootte. Beleg de filets met een plakjes kruidkoek en bak 2 à 3 minuten in de oven. Intussen de borden voorverwarmen in de magnetron.

Notities

Serveer de reebiefstuk met stoofpeertjes (recept zie hier!), rodekool (zie hier het recept), en eventueel knolselderijpuree (wij aten er de gegratineerde aardappeltjes met truffel bij (Jumbo); ook heel lekker). Deze recepten passen ook in het Sterrenchef kerstmenu. Zie hier!

Voedingswaarde

Calorieën: 576kcal | koolhydraten: 38g | eiwit: 35g | vet: 32g | verzadigd vet: 19g | cholesterol: 239mg | vezels: 1g | suiker: 22g | vitamine C: 1mg