Kruidenolie
- 2 knoflookteentjes
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- 10 gram verse peterselie
Zwarte rijst
- 500 gram schoongemaakte inktvis evt. diepvries, ontdooid
- 3 knoflookteentjes fijngehakt
- 1 theelepel tomatenpuree
- 300 gram paella rijst
- 200 ml droge witte wijn
- 250 ml visbouillon van tablet
- 4 zakjes inktvis inkt à 4 gram
- 500 gram grote gamba’s
- 1 eetlepel grof zeezout
- 10 gram wakame gedroogd zeewier, in stukjes
- 1 citroen in partjes
- 4 eetlepels aioli
Pureer alle ingrediënten voor de kruidenolie tot een glad mengsel en zet apart. Snijd de inktvis in stukjes van ca. 2 cm.
Verhit de kruidenolie in een braadpan en bak de inktvis in 3 minuten op hoog vuur lichtbruin. Schep de knoflook en tomatenpuree erdoor en bak even mee. Voeg de rijst toe en bak nog 2 minuten. Schenk de wijn erbij en laat hem verdampen. Roer de visbouillon, inkt en 250 ml water door elkaar. Voeg dit mengsel toe, samen met de wakame. Kook de rijst met het deksel op de pan in ca. 20 minuten beetgaar. Roer af en toe. Zet het vuur uit en laat de pan afgedekt nog 5 minuten staan.
Verhit in de tussentijd een grillpan ingesmeerd met olijfolie. Leg de gamba’s, als de olie heet is, naast elkaar erop. (Zorg dat ze met de kop naar de buitenkant wijzen). Bestrooi ze met wat zout. Gril ze ca. 5 minuten en draai ze om. Strooi opnieuw wat zout erover. Grill nog 3 minuten. Schep de zwarte rijst op een schaal. Leg de gamba’s erop. Serveer met partjes citroen en aioli.
Lekker met een tomatensalade of gebakken courgette.
Calorieën: 560kcal | koolhydraten: 69g | eiwit: 50g | vet: 4g | verzadigd vet: 1g | cholesterol: 493mg | vezels: 3g | suiker: 1g | vitamine C: 25mg