Ga terug
+ servings
Tiroler Gröstl met portobello uit Vega Atlas van Isabel Boerdam
Tiroler Gröstl met portobello
Oostenrijkse wintersport klassieker. Niet met spekjes, maar met een vegetarische variant gemaakt van portobello. Simpel en verwarmend.
Aantal 2 personen
Kook tijd 35 minuten

Ingrediënten
  

  • 375 gram vastkokende aardappels in plakjes
  • 1 ⁄4 theelepel bakingsoda
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel majoraan of oregano
  • 10 gram krulpeterselie fijngesneden
  • 2 eieren
  • roomboter
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de portobello-‘spekjes’

  • 3 portobello’s in dunne reepjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Instructies
 

  • Doe de aardappels in een pan met water, bakingsoda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten koken totdat deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen.
  • Verhit een flinke kluit roomboter in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de aardappelplakjes toe. Bak de aardappelplakjes 10-12 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Keer halverwege. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe alle ingrediënten voor de portobello-‘spekjes’ in een kom en meng door elkaar. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello-‘spekjes’ met de marinade 8-10 minuten zonder te roeren totdat deze gaar zijn en knapperig beginnen te worden.
  • Voeg de portobello-‘spekjes’, rode uien, knoflook, het komijnpoeder en de majoraan toe aan de aardappels en bak het geheel 5 minuten tot het begint te geuren en de uien gaar zijn. Voeg als laatste 2⁄3 van de peterselie toe en schep goed door elkaar.
  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak 2 spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappels over 2 borden en leg op ieder bord een spiegelei. Garneer met de overgebleven peterselie en serveer direct. Lekker met een tomatensalade!

Voedingswaarde

Calorieën: 358kcal | koolhydraten: 44g | eiwit: 13g | vet: 16g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 191mg | vezels: 7g | suiker: 7g | vitamine C: 42mg