Bumbu
- 1½ eetlepel korianderzaad
- 5 kemirinoten
- 40 gram verse gemberwortel geschild en in plakjes
- 50 gram verse laoswortel geschild en in plakjes
- 10 gram verse geelwortel geschild en in plakjes
- 15 lomboks zaadlijsten en pitjes verwijder, in stukjes
- 3 middelgrote uien gepeld en gesnipperd
- 10 tenen knoflook gepeld
- zout
Rendang
- 1 liter kokosroom minimaal 24%vet
- 1 kg runderstoofvlees in stukken van 5 cm
- 1 eetlepel tamarindepasta pot
- 4 salamblaadjes
- 8 stengels sereh gekneusd
- 16 limoenblaadjes gekneusd
Maak de bumbu: rooster het korianderzaad en de kemirinoten in een droge koekenpan en wrijf fijn in een vijzel.
Doe de overige ingrediënten in de keukenmachine of blender en voeg het korianderzaadmengsel toe. Maal alles fijn.
Zet een wok of grote braadpan op het vuur, voeg de bumbu toe met de kokosroom en 3/4 eetlepel zout. Voeg het stoofvlees toe samen met de tamarinde, de salamblaadjes, de sereh en de limoenblaadjes. Laat nu 3 uur onafgedekt stoven op laag vuur. Roer af en toe om. Je kunt het vlees ook in 3 uur onafgedekt in de oven (140 °C) gaar laten worden. Maak intussen de atjar van rodekool.
Zet het vuur na 3 uur hoger, zodat er meer vocht kan verdampen (of neem de pan uit de oven en zet op het vuur). Trek daar nog 30 minuten voor uit. Schep het vlees regelmatig om. Verwijder de salam, sereh en limoenblaadjes. Serveer met rijst en de acar.
Calorieën: 603kcal | koolhydraten: 14g | eiwit: 41g | vet: 44g | verzadigd vet: 34g | cholesterol: 103mg | vezels: 2g | suiker: 4g | vitamine C: 7mg