Courgettesaus
- 2 groene courgettes
- 3 knoflooktenen
- 3 eetlepels olijfolie + wat extra
- zout en versgemalen peper
- ¼ theelepel saffraandraadjes
Pasta en groenten
- 3 eetlepels amandelschaafsel
- rasp van 1 grote bio-citroen
- 1 zakje verse doperwten 200 gram, diepvries kan ook
- 1 bos groene asperges 450 gram
- 300 gram korte pasta bijvoorbeeld gnocchetti sardi of orecchiette
- 1 handje geraspte Parmezaanse kaas om te serveren
Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Rasp de citroenschil van de citroen. Week de saffraandraadjes in een eetlepel lauwwarm water.
Maak dan de courgettesaus. Rasp de courgettes (met schil!) op een grove rasp. Hak de knoflooktenen fijn. Verhit een ruime hapjespan 3 eetlepels olijfolie. Laat op zacht vuur de knoflook zachtjes kleuren en voeg vervolgens de courgetterasp toe met een flinke snuf zout. Het lijkt veel, maar het gaat enorm slinken. Voeg de geweekte saffraan toe aan de courgette. Roerbak tot het geheel goed geslonken is en het vocht is verdampt. Zet even apart.
Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Ontdoe intussen de asperges van hun houterige uiteindes en snijd ze in dunne schijfjes. Houd de toppen intact, dat staat straks mooi op het bord. Doe eerst de doperwten in de pan en kook ca. 2 minuten. Voeg daarna de groene asperges toe en kook alles nog ca. 8 – 10 minuten beetgaar (proef zonodig even).
Neem de groenten uit de pan met een schuimspaan en doe in een vergiet. Spoel met koud water zodat ze hun mooie groene kleur behouden. Zet even apart.
Doe nu de pasta in het kookwater van de groenten en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Schep twee soeplepels kookwater in een kom en giet daarna de pasta af.
Voeg de pasta toe aan de courgettesaus in de hapjespan. Voeg de asperges en de doperwten toe en meng alles door elkaar. Roer de citroenschil erdoor. Voeg eventueel nog 1 à 2 kleine soeplepels van het pastawater toe zodat er een saus ontstaat.
Schep de pasta met groenten in vier voorverwarmde (pasta)borden. Bestrooi met de geroosterde amandelen en geraspte Parmezaan. Besprenkel nog met wat olijfolie en geef een flinke draai aan de pepermolen boven de borden.
TIP:
In het seizoen (juni-juli) kun je ook verse doperwten in de schil kopen. Je hebt dan ca. 500 gram nodig. Hiervan houd je ca. 175 – 200 gram gedopte erwtjes over.
Calorieën: 400kcal | koolhydraten: 67g | eiwit: 18g | vet: 7g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 15mg | vezels: 7g | suiker: 6g | vitamine C: 11mg