- 800 gram knolselderij*
- 2 tamme eendenborstfilets op kamertemperatuur
- zout peper
- 2 eetlepels boter
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels crème fraîche
- 200 gram blauwe bessen
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 4 eetlepels sojasaus
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Kook de knolselderij in een hoge pan met weinig zout in ca. 25 minuten gaar.
Snijd intussen de velkant van de eendenborstfilet een paar keer kruislings in tot het vlees. Bestrooi met zout en peper. Verhit een droge koekenpan (ovenvast!) met anti-aanbaklaag. Bak filets op de velkant ca. 2 minuten zodat het vel smelt. Keer om en bak de andere zijde nog 1 minuut. Zet de pan in de oven (velkant boven) en laat de filets in 10 tot 15 minuten rosé worden.
(Snijd de bleekselderij in heel dunne plakjes.) Giet de knolselderij af en laat in een vergiet even uitlekken. Doe terug in de pan en stamp fijn. Roer er de crème fraîche door. Breng op smaak met zout en peper.
Neem de eendenborst uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat afgedekt rusten. Verwarm intussen de bessen met de sojasaus en de azijn 1 minuut in een steelpan. Snijd de filets in plakjes van ca. ½ cm. Verdeel de knolselderijpuree over 4 borden. Leg de eend op de puree. (Garneer met bleekselderij). Geef de bessensaus erbij.
Calorieën: 260kcal | koolhydraten: 26g | eiwit: 26g | vet: 6g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 88mg | vezels: 5g | suiker: 9g | vitamine C: 28mg