Ga terug
+ servings
Spanakopita ; een Griekse spinazietaart
Spanakopita: een Griekse spinazietaart
Spanakopita is een overheerlijke Griekse spinazietaart voor vegetariërs. Het lijkt op een pastei, maar dan zonder vlees. Heerlijk gezond!
Aantal 4 personen
Kook tijd 50 minuten
50 minuten

Equipment

  • ovenschaal 20x30 cm

Ingrediënten
  

  • 900 gram diepvries spinazie ongesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijn- venkel- of karwijzaad
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • ½ theelepel gedroogde tijm of de blaadjes van een paar takjes verse
  • kneepje citroen
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 100 gram fetakaas
  • 50 gram pijnboompitten geroosterd
  • 1 rol vers bladerdeeg à 270 gram koeling
  • zeezout versgemalen peper

Instructies
 

  • Doe de bevroren spinazie in een pan met een scheutje water. Doe het deksel op de pan en verhit langzaam, af en toe roerend, tot de spinazie helemaal is ontdooid (ca. 25 minuten) . Schep in een zeef of vergiet om uit te laten lekken en druk er met een houten lepel het water uit.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit intussen de olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg het specerijzaad toe en bak dit 1 - 2 minuten, waarbij je de pan steeds schudt. Voeg de ui toe en laat 5 – 10 minuten zacht bakken of tot deze zacht en goudkleurig is. Doe de tijm erbij.
  • Als de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je er zoveel mogelijk water uit en snijd je de blaadjes grof. Doe bij de ui in de pan, samen met wat citroensap en Parmezaanse kaas . Breng op smaak met lekker veel zout en peper. Houd 2  eetlepels van het ei apart voor de bovenkant van de spanakopita en roer de rest door het spinazie-uimengsel.
  • Schep de helft van het spinaziemengsel in de ovenschaal. Verdeel de fetakaas en geroosterde pijnboompitten erover en schep daar de rest van de spinazie over. Kwast wat van het achtergehouden ei over de rand van de ovenschaal.
  • Leg het deeg op de ovenschaal en snijd het teveel af. Stop de randen van het deeg in de zijkanten van de schaal. Kwast de bovenzijde van het bladerdeeg in met de rest van het ei en zet ca. 25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is. Meteen opdienen.

Notities

Lekker met een Griekse salade.

Voedingswaarde

Calorieën: 641kcal | koolhydraten: 46g | eiwit: 22g | vet: 44g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 105mg | vezels: 9g | suiker: 4g | vitamine C: 15mg