Ga terug
+ servings
Soda brood met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering
Soda brood zonder gist
Soda brood bakken met baking soda is héél gemakkelijk! Voeg er wat zeewier aan toe, dan heb je helemaal iets speciaals. Je proeft de zee.
Aantal 1 brood
Kook tijd 1 uur
1 uur

Equipment

  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 20 gram gedroogde arame zeewier
  • 300 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 500 ml yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Laat de arame 5 minuten wellen in ruim koud water. Giet af en dep droog.
  • Meng de arame, bloem, volkorenmeel, baking soda, zout en yoghurt door elkaar en kneed (mixer met deeghaken) snel tot een soepel deeg, een beetje kleverig maar wel stevig. Voeg eventueel wat bloem toe als het te slap is om te vormen. Vorm tot een rond brood en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de deegbal een klein beetje platter. Maak een kruis in het midden, zodanig dat het lijkt of het deeg in vieren is gedeeld. Bestrooi met nog wat bloem.
  • Bak het brood in 40-45 minuten gaar. De korst moet knapperig zijn en het moet hol klinken als je op de bodem klopt. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Voedingswaarde

Calorieën: 2096kcal | koolhydraten: 399g | eiwit: 76g | vet: 25g | verzadigd vet: 12g | cholesterol: 67mg | vezels: 30g | suiker: 26g | vitamine C: 3mg