Ga terug
+ servings
Zoete aardappel Hasselback uit het kookboek Roots van Dagny Rós
Hasselback van zoete aardappel
Hasselback, een klassieker uit de Zweedse keuken. Deze is gemaakt van zoete aardappel met een IJslandse twist. Met zwarte bonensaus.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur
1 uur

Ingrediënten
  

  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • olijfolie
  • zout versgemalen peper

Voor de saus

  • 3 à 4 eetlepels zwarte bonen uit blik (200 gram)
  • 1 bekertje zure room 125 ml
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de zoete aardappelen en kerf ze om de paar millimeter diep in. Dat gaat heel gemakkelijk als je onder en boven van de aardappel een eetstokje legt. Dat voorkomt dat je mes te diep gaat, want de aardappelen moeten wel heel blijven. Je krijgt nu een soort ‘boekje’ van zoete aardappel, hasselback-style! Trek de plakjes voorzichtig iets uit elkaar. Smeer ze ruimschoots, maar voorzichtig, in met de olijfolie.
  • Leg de aardappels op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Bak de aardappelen in ca. 50  à  60  minuten gaar en goudbruin in de oven.
  • Spoel intussen de zwarte bonen in een zeef. Meng de bonen met alle andere ingrediënten voor de saus.  Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de aardappelen.

Voedingswaarde

Calorieën: 281kcal | koolhydraten: 56g | eiwit: 8g | vet: 3g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 11mg | vezels: 10g | suiker: 10g | vitamine C: 7mg