Ga terug
+ servings
Pecannotentaart van ahornsiroop
Pecannotentaart met ahornsiroop
Ontdek deze bijzondere pecannotentaart met smaakmakers appel en gember. Een verrukkelijke traktatie op basis van Madeira. Smullen maar!
Aantal 10 punten
Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Kook tijd 2 uur
3 uur 30 minuten

Equipment

  • keukenmachine, springvorm  26 cm, huishoudfolie, bakpapier

Ingrediënten
  

Deeg

  • 125 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • zout
  • 250 gram bloem
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels koude melk

Vulling

  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 300 ml ahornsiroop
  • 10 oude boterhammen helft wit/helft bruin
  • geraspte schil van 2 sinaasappelen
  • 2 appels geraspt
  • 15 gram verse gemberwortel geraspt
  • 100 gram pecannoten

Instructies
 

  • Doe boter, poedersuiker, snufje zout, bloem, citroenschil en eierdooiers in de keukenmachine en maak het tot grof mengsel dat eruit ziet als broodkruim. Overdoen in een beslagkom, dan de koude melk toevoegen. Snel kneden tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke worst en verpak het in huishoudfolie. Ca. 1 uur in de koelkast leggen.
  • Snijd het deeg in ovale plakken en bekleed hiermee de springvorm met een opstaande rand van ca. 3 cm. Je moet het deeg met je vingers aan elkaar drukken zodat het 1 geheel wordt. Dan ca. 1 uur in de diepvriezer zetten.
  • Oven voorverwarmen op 180 C. Deeg uit diepvriezer halen en bekleden met bakpapier. Steunvulling erin doen. Je gebruikt steunvulling om de bodem alvast een beetje gaar te bakken en niet te laten rijzen. Als steunvulling kun je gedroogde witte of bruinen bonen gebruiken. Je kunt het daarna gewoon bewaren en een volgende keer weer opnieuw gebruiken.
  • Deegbodem ca. 15 minuten bakken totdat hij lichtbruin is. Uit de oven halen en iets laten afkoelen. Steunvulling verwijderen.
  • Intussen de vulling maken: hiervoor de korsten van boterhammen verwijderen. In keukenmachine brood fijnmalen. Suikerstroop maken van 50 gram suiker en 50 ml water. Aan de kook brengen en suiker laten oplossen. Dan boter smelten. In mengkom doen: gesmolten boter, 3 eetlepels suikerstroop, ahornsiroop, broodkruim, sinaasappelschil, geraspte appel, geraspte gemberwortel en de helft van de noten. Door elkaar roeren. Op de deegbodem schenken. Rest van pecannoten erover verdelen.
  • In oven ca. 20 minuten bakken. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs en een glas Madeira.

Voedingswaarde

Calorieën: 568kcal | koolhydraten: 83g | eiwit: 8g | vet: 24g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 77mg | vezels: 4g | suiker: 45g | vitamine C: 2mg