Ga terug
+ servings
Hollandse Erwtensoep van Jolande
Mijn Hollandse erwtensoep
Traditionele Hollandse erwtensoep voor winterse dagen. Ik maak hem zoals mijn moeder altijd deed. Met rookworst en saucijzen. Dubbel zo lekker!
Aantal 6 personen
Kook tijd 1 uur 30 minuten
1 uur 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 500 gram spliterwten
  • 400 gram schouderkarbonades
  • 1 speklapje
  • 3 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 rookworst à 250 gram
  • 3 vleesbouillontabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 saucijzen
  • bladselderij

Instructies
 

  • In zeef erwten wassen. In pan doen: erwten, 2 liter koud water, karbonades zonder bot en speklapje. Aan de kook brengen en het schuim regelmatig van de soep afscheppen. Erwten in ca. 1 uur zachtjes koken. Regelmatig even roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Intussen uien pellen en snipperen. Wortel schillen, wassen in kleine blokjes snijden, Prei in ringen snijden. Knolselderij schillen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen en in blokjes snijden.
  • Met schuimspaan vlees en spek uit soep nemen. Vlees in stukjes snijden. Aan soep toevoegen: vlees, ui, wortel, prei, knolselderij, aardappel, bouillontabletten en tijm. Nog ca. 15 minuten koken. Eventueel laten afkoelen.
  • Rookworst en saucijzen in plakjes snijden. Soep weer opwarmen, samen met de plakjes worst. Intussen de selderij fijnknippen. Soep in borden scheppen. Garneren met wat selderij. Lekker met Brabants roggebrood met katenspek.

Voedingswaarde

Calorieën: 922kcal | koolhydraten: 85g | eiwit: 45g | vet: 46g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 109mg | vezels: 27g | suiker: 13g | vitamine C: 34mg