- 4 kippenbouten liefst scharrel of biologisch, goed gewassen en drooggedept
- 4 eetlepels olie
- 40 gram boter
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 mespuntje goede kwaliteit saffraan
- 3 eetlepels platte peterselie fijngesneden
- 3 eetlepels koriander fijngesneden
- 100 gram groene olijven liefst ontpit, afgespoeld
- schil van 1 ingelegde citroen vruchtvlees wordt niet gegeten, goed gespoeld (om het zout weg te wassen en fijngesneden
- zout peper naar smaak
Snijd de bouten in twee stukken (pootje en dijstuk). Bestrooi de kip op smaak met zout en peper. Verwarm de olie en boter in een aardewerk tajine of een braad- of gietijzerpan. Bak de kip op alle kanten goudbruin op middelhoog tot hoog vuur.
Voeg de gesnipperde ui, de knoflook en gemberpoeder toe. Roerbak een paar minuten. Roer de saffraan, kurkuma, peterselie en koriander erdoor en voeg ca. 200 ml water toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de kip met deksel op de pan ca. 30 minuten zachtjes pruttelen .
Draai de kippenbouten om. Voeg de olijven en gekonfijte citroenschil toe en laat nog ca. 10 minuten verder pruttelen, totdat de sappen van de kip helder zijn als je in een van de poten prikt. Haal de kip uit de pan en bewaar op een warme serveerschaal bedekt met aluminiumfolie. Laat de saus in de pan zonder deksel inkoken ( 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur). Lekker met Marokkaans brood en wortelsalade met amandelen.
Calorieën: 426kcal | koolhydraten: 10g | eiwit: 22g | vet: 34g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 141mg | vezels: 3g | suiker: 3g | vitamine C: 20mg