Worldwide Wednesday

Tajine met kip, olijven en ingelegde citroen

Deze Marokkaanse kip tajine met ingelegde citroen is een klassieker in vele Marokkaanse huizen. Hij ruikt en smaakt naar de zon en is lekker gezond door de combinatie van kurkuma en gember. Bovendien heel makkelijk om te maken. Serveer dit traditionele gerecht met dikke huisgemaakte friet en/of lekker veel (Marokkaanse) brood.

Dit recept heb ik gekregen van mijn Marokkaanse vriendin Myriam. Zij is een echte foodie. Haar versie van Marokkaanse is kip is echt subliem!

Wat is een tajine?

Een tajine is zowel een traditioneel Noord-Afrikaans kookgerei als de naam voor de gerechten die ermee bereid worden. Het kookgerei bestaat uit twee delen: een platte, ronde schaal en een kegelvormige deksel. De schaal wordt gebruikt om de ingrediënten in te plaatsen, en de specifieke vorm van het deksel helpt om de stoom te condenseren en het vocht terug te laten druppelen in de schaal. Dit zorgt voor een unieke manier van langzaam koken, waarbij de smaken en aroma’s van de ingrediënten optimaal bewaard blijven.

Marokkaanse tajines
Marokkaanse tajines koop je in allerlei kleuren

De gerechten die in een tajine worden bereid, zijn vaak stoofpotjes, bestaande uit een combinatie van vlees, groenten, kruiden en soms fruit. Lam, kip en rund zijn populaire vleeskeuzes, en de kruidenmixen bevatten vaak typische Noord-Afrikaanse smaken zoals komijn, koriander, saffraan, en kaneel. De gerechten gekookt in een tajine staan bekend om hun rijke, geconcentreerde smaken en zijn een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse en Algerijnse keuken.

Welke wijn bij Marokkaanse kip tajine met olijven?

Malse kip in een kruidige, friszure saus  Hier past pinot blanc  of viognier goed bij, vanwege zijn zachte zuren, maar in combinatie met dit recept krijgt de wijn een lift, hij wordt aromatischer en ‘zoeter’. Meer ideeën nodig? Lees mijn verhaal Welke wijn bij Kip. Liever rood? Kies dan voor een niet te zware, maar sappige pinot noir.

Tajine van kip en olijven

Marokkaanse kip tajine met olijven

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Deze Marokkaanse kip tajine met ingelegde citroen is een ware klassieker. Hij ruikt en smaakt naar de zon en is lekker gezond. 
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 kippenbouten liefst scharrel of biologisch, goed gewassen en drooggedept
  • 4 eetlepels olie
  • 40 gram boter
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 mespuntje goede kwaliteit saffraan
  • 3 eetlepels platte peterselie fijngesneden
  • 3 eetlepels koriander fijngesneden
  • 100 gram groene olijven liefst ontpit, afgespoeld
  • schil van 1 ingelegde citroen vruchtvlees wordt niet gegeten, goed gespoeld (om het zout weg te wassen en fijngesneden
  • zout peper naar smaak

Extra nodig

  • tajine of braadpan

Bereiding
 

  • Snijd de bouten in twee stukken (pootje en dijstuk). Bestrooi de kip op smaak met zout en peper. Verwarm de olie en boter in een aardewerk tajine of  een braad- of gietijzerpan.  Bak de kip op alle kanten goudbruin op middelhoog  tot hoog vuur.
  • Voeg de gesnipperde ui, de knoflook en gemberpoeder toe. Roerbak een paar minuten. Roer de saffraan, kurkuma, peterselie en koriander erdoor en voeg ca. 200 ml water toe en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de kip met deksel op de pan ca. 30 minuten zachtjes pruttelen .
  • Draai de kippenbouten om. Voeg de olijven en gekonfijte citroenschil toe en laat nog  ca. 10 minuten verder pruttelen, totdat de sappen van de kip helder zijn als je in een van de poten prikt. Haal de kip uit de pan en bewaar op een warme serveerschaal bedekt met aluminiumfolie. Laat de saus in de pan zonder deksel inkoken ( 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur). Lekker met Marokkaans brood en wortelsalade met amandelen.

Homemade ingelegde citroen: zo maak je het zelf

Ingelegde citroenen uit het kookboek Puur & MakkelijkIngelegde citroen (oftewel gekonfijte citroen)  is helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet dit alleen wel op tijd doen. Begin ca. 2 weken van tevoren. Kijk hier voor mijn recept! Geen tijd? Ingelegde citroen is ook kant-en-klaar te vinden bij de Marokkaanse toko en steeds vaker ook bij de wereld- sectie in de grotere supermarkten (merk Souq).Als alternatief kun je ook de rasp en sap van een biologische citroen gebruiken.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.