Deze Marokkaanse kip tajine met ingelegde citroen is een klassieker in vele Marokkaanse huizen. Hij ruikt en smaakt naar de zon en is lekker gezond door de combinatie van kurkuma en gember. Bovendien heel makkelijk om te maken. Serveer dit gerecht met dikke huisgemaakte friet en/of lekker veel (Marokkaanse) brood.
Welke wijn bij Marokkaanse kip tajine met olijven?
Drink er een glas pinot noir bij of een witte wijn uit Zuid-Spanje: Flor de Indalia.
4 personen | 50 minuten |
Ingredienten
- 4 kippenbouten (liefst scharrel of biologisch), goed gewassen en drooggedept
- 4 eetlepels olie
- 40 gram boter
- 2 uien, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 mespuntje goede kwaliteit saffraan
- 3 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
- 3 eetlepels koriander, fijngesneden
- 100 gram groene olijven (liefst ontpit), afgespoeld
- schil van 1 ingelegde citroen (vruchtvlees wordt niet gegeten), goed gespoeld (om het zout weg te wassen en fijngesneden
- zout, peper naar smaak
Stap 1
Snijd de bouten in twee stukken (pootje en dijstuk). Bestrooi de kip op smaak met zout en peper. Verwarm de olie en boter in een aardewerk tajine of een braad- of gietijzerpan. Bak de kip op alle kanten goudbruin op middelhoog tot hoog vuur.
Stap 2
Voeg de gesnipperde ui, de knoflook en gemberpoeder toe. Roerbak een paar minuten. Roer de saffraan, kurkuma, peterselie en koriander erdoor en voeg ca. 200 ml water toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de kip met deksel op de pan ca. 30 minuten zachtjes pruttelen .
Stap 3
Draai de kippenbouten om. Voeg de olijven en gekonfijte citroenschil toe en laat nog ca. 10 minuten verder pruttelen, totdat de sappen van de kip helder zijn als je in een van de poten prikt. Haal de kip uit de pan en bewaar op een warme serveerschaal bedekt met aluminiumfolie. Laat de saus in de pan zonder deksel inkoken ( 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur). Lekker met Marokkaans brood en wortelsalade met amandelen.
Homemade ingelegde citroen: zo maak je het zelf
Ingelegde citroen (oftewel gekonfijte citroen) is helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet dit alleen wel op tijd doen. Begin ca. 2 weken van tevoren. Kijk hier voor mijn recept! Geen tijd? Ingelegde citroen is ook kant-en-klaar te vinden bij de Marokkaanse toko en steeds vaker ook bij de wereld- sectie in de grotere supermarkten (merk Souq).Als alternatief kun je ook de rasp en sap van een biologische citroen gebruiken.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.
Lekker!!! Ga het maken, maar dan in de crockpot!!
Gefeliciteerd Myriam,succes.
In de crockpot, goed idee Agnes!
Dankje Marian, 🙂
Ik ben bezig het te maken en heb zelf ingemaakte citroen nog in de koelkast staan?