Vulling:
- 100 ml cognac
- 100 ml rum
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kardamom
- 75 gram dadels ontpit en fijngehakt
- 75 gram gedroogde abrikozen fijngehakt
- 100 gram rozijnen
- 200 gram sultana’s
- 200 gram krenten
- 75 gram amarenekersen
- 75 gekonfijte sinaasappelschil
- 75 gram hazelnoten
Cake:
- 250 gram roomboter
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Breng de cognac, rum, vanillesuiker en de specerijen aan de kook. Doe alle vruchten en noten erbij en laat dit 15 minuten sudderen. Laat afkoelen en bij voorkeur ca. 1-2 dagen afgedekt rusten om alle smaken op elkaar te laten inwerken.
Verwarm de oven op 160 °C. Klop de boter met de basterdsuiker in ca. 10 minuten luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Spatel de bloem, bakpoeder en het zout erdoor. Schep het vruchtenmengsel erdoor. Overdoen in de tulbandvorm. Bak de cake ca. 75 tot 85 minuten in de oven bruin en gaar. (Test de cake door er een breinaald of ijzeren spiesje in te steken. Er mag geen deeg aan blijven hangen.) Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Calorieën: 7825kcal | koolhydraten: 1215g | eiwit: 102g | vet: 277g | verzadigd vet: 140g | cholesterol: 1356mg | vezels: 147g | suiker: 617g | vitamine C: 1251mg