Ga terug
+ servings
Terrine met prei en gerookte zalm staand
Terrine van prei met gerookte zalm
Laat je verleiden door onze terrine van prei, harmonieus gelaagd met rijke gerookte zalm. Een verfijnd voorgerecht waarin knapperige groenten en zilte zalm samensmelten, perfect voor een diner dat indruk maakt.
Aantal 10 personen
Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Nacht opstijven: 1 dag
1 dag 1 uur 30 minuten

Equipment

  • 1 terrine- of cakevorm ɸ 1 liter
  • 1 plasticfolie

Ingrediënten
  

  • 10 preien
  • 2 blaadjes gelatine
  • 250 gram mascarpone
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 200 gram verse roomkaas op kamertemperatuur
  • 200 gram gerookte wilde zalm
  • flinke bos bieslook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de worteltjes en het bovenste deel van het donkergroene blad van de preien af. Was ze heel erg goed, tot al het zand eruit is. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de prei ca. 45 minuten in de oven, of tot hij gebruind en helemaal zacht is. Laat afkoelen.
  • Bedek een terrine- of cakevorm met plasticfolie en laat dat royaal overhangen. Week de gelatine in een schaaltje koud water weken. Verwarm de mascarpone al roerend in een steelpan op laag vuur en los de geweekte en uitgeknepen gelatine erin op. Haal de pan dan meteen van het vuur en klop de roomkaas erdoor. Breng flink op smaak met zout en peper.
  • Pel de bruine buitenste vellen van de prei af, zodat u alleen de zachte kern overhoudt. Gebruik de vier dikste om de vorm te bekleden: wrijf de bladeren een beetje uit elkaar, zodat ze platter zijn en leg ze dakpansgewijs over elkaar heen. Laat de randen van de prei iets overhangen. Verdeel een kwart van de mascarpone over deze onderste laag, beleg die met een laagje op maat gesneden preitjes, een derde deel van de zalm, hele sprieten bieslook en ga zo door tot alles op is. Eindig met een laagje mascarpone. Vouw de overhangende prei erover en dan de rest van het plasticfolie. Zet de terrine in de koelkast en laat deze minimaal een nacht opstijven.
  • Haal de terrine een uurtje voor het serveren uit de koelkast, vouw het plastic aan de bovenkant open en keer de vorm om op een passende schaal. Til de vorm eraf en verwijder de rest van het plasticfolie. Snijd de terrine met een scherp warm mes in mooie plakken.

Voedingswaarde

Calorieën: 262kcal | koolhydraten: 14g | eiwit: 8g | vet: 19g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 50mg | vezels: 2g | suiker: 4g | vitamine C: 11mg