- 5 stronken witlof
- 800 ml groentebouillon vers of van een bouillontablet
- 200 gram gekookte kastanjes vacuüm verpakt van Ponthier
- 100 ml kookroom
- melk
- geraspte kaas om te garneren
De witlof ontdoe je van de harde achterkant, het hart kan je gewoon laten zitten. Zo behoud je de echte witlofbitters. Vervolgens snij je de witlof in stukjes. Houd acht blaadjes witlof (kies de kleinste!) apart en leg ze even weg in de koelkast.
Breng 800 ml bouillon met de witlof aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de tamme kastanjes toe en breng het weer aan de kook. Laat de witlof met kastanjes, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten zachtjes verder gaarkoken.
Pureer met een staafmixer de soep en voeg er nog wat kookroom aan toe. Klop de melk op tot melkschuim, zoals bij een cappucino. Serveer dit soepje als klein gerechtje in een koffiekopje met een laagje melkschuim. Het losse witlofblaadje steek je in de schuim, en met een beetje versgeraspte kaas heb je een mooie cappuccino van witlofsoep.
TIP
De bittere smaak van de witlof wordt afgezwakt door de zoete kastanjes. Het leuke is dat je ook kunt variëren. Houd je meer van de witlofsmaak, dan pas je de hoeveelheden aan.
Calorieën: 156kcal | koolhydraten: 22g | eiwit: 5g | vet: 6g | verzadigd vet: 4g | cholesterol: 17mg | vezels: 9g | suiker: 2g | vitamine C: 28mg