Ga terug
+ servings
Charlotte met mousse van bosvruchten uit Desserts van Janneke
Charlotte met mousse van bosvruchten
Verwen je smaakpapillen met deze luchtige mousse van bosvruchten, een zachte symfonie van zomerse smaken die danst op je tong. Het perfecte dessert voor elke zoetekauw!
Aantal 8 personen
Kook tijd 30 minuten
Om op te stijven 4 uur
4 uur 30 minuten

Equipment

  • extra: kom met platte bodem (inh. 1 liter)*
  • vershoudfolie
  • mixer

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml espresso
  • 6 eetlepels crème de cassis
  • 150 gram Italiaanse lange vingers savoardi
  • 250 gram bosvruchten vers of diepvries
  • 3 eetlepels suiker
  • 400 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Bekleed de vorm met een royaal vel vershoudfolie. Meng de koffie met de helft van de likeur in een diep bord. Doop de koekjes één voor één met de gesuikerde kant kort in de koffie. Zet ze met de gesuikerde kant naar buiten tegen de rand van de kom (wat overblijft is straks voor de bodem).
  • Pureer de helft van de bosvruchten. Verwarm de puree met de suiker in een steelpan. Neem de pan van het vuur en laat de goed uitgeknepen gelatine al roerende in de warme puree oplossen.
  • Klop de mascarpone met de slagroom en de vanillesuiker tot een dikke, romige crème. Meng er de bosvruchtenpuree en de resterende likeur door. Schep de bosvruchtencrème in de kom. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en dek de crème ermee af; breek de koekjes tot de juiste lengte. Zet de charlotte minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Leg een bord op de kom en keer ze samen. Verwijder kom en folie. Garneer de charlotte met de rest van het fruit en bestuif met poedersuiker.

Notities

*Om een charlotte te kunnen maken, heb je een goede vorm nodig. Kijk van je in de kast hebt: kom met platte bodem, soufflévorm of de echte charlottevorm; het kan allemaal. Mits met  een inhoud 1 liter en/of van ca.  ɸ 15 cm. Ik heb een soufflévorm van Pyrex, maar volgens mij is die niet meer te koop. Andere oplossing: gebruik een kleine kookpan met dezelfde doorsnede.

Voedingswaarde

Calorieën: 375kcal | koolhydraten: 19g | eiwit: 7g | vet: 30g | verzadigd vet: 18g | cholesterol: 109mg | vezels: 1g | suiker: 5g | vitamine C: 1mg