Deeg
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram witte basterdsuiker
- geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel cacao
- ½ theelepel zout
- 3 eieren
- 175 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 100 gram blanke amandelen fijngemalen
- 50 ml sinaasappelsap
Topping
- 40 gram suiker
- reepjes sinaasappelschil van 1 sinaasappel
- 50 ml sinaasappelsap
- 50 gram pure chocolade fijngehakt
Verwarm de oven voor op 160℃. Vet de tulbandvorm goed in. Doe de boter, suiker, geraspte sinaasappelschil, kaneel, cacao en zout in een kom en klop met een mixer in ca. 10 minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren al kloppend één voor één toe. Wacht met het toevoegen van een nieuw ei tot het vorige ei helemaal is opgenomen. Spatel het bakmeel, de amandelen (houd 1 eetlepel achter voor de garnering) en het sinaasappelsap erdoor. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 50-60 minuten gaar. Check of hij gaar is door er met een metalen pen in te prikken. Als de pen er schoon uitkomt is de tulband goed. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en stort dan voorzichtig op een rooster zodat hij verder kan afkoelen.
Breng voor de topping 50 ml water aan de kook met de suiker en reepjes sinaasappelschil. Laat 5 minuten koken en schep de sinaasappelschil eruit. Roer het dat erdoor en laat tot de helft inkoken. Neem de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot deze helemaal gesmolten is. Schenk de saus over de tulband en garneer eventueel met de sinaasappelschik en de achtergehouden gemalen amandelen.
Calorieën: 442kcal | koolhydraten: 46g | eiwit: 8g | vet: 27g | verzadigd vet: 12g | cholesterol: 102mg | vezels: 4g | suiker: 27g | vitamine C: 7mg