Zelf bakken!

Tulband met sinaasappel en chocoladesaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Nu we toch veel thuis zijn de komende feestdagen, kunnen we volop de keuken in. Wat dacht je van zelf een cake of kerst tulband bakken? Je kunt natuurlijk kiezen voor een gewone vanillecake, maar deze tulband met sinaasappel en chocolade is toch net wat aantrekkelijker, vind je ook niet? En wil je jezelf uitdagen, maak dan de kerst tulband van Holtkamp (zie hier het recept!). Die is echt helemaal TOP!!!

 

Ook Mireille en Arno van The Holy Company (bekijk ook hun heerlijke vegetarische kerstmenu in de KERST SPECIAL) zijn fan van deze tulband.

Zij vertellen: ‘Bij ons geen kerst zonder tulband! Deze traditioneel gebakken, luchtige cake hoort op de ontbijttafel tijdens de kerstdagen. Officieel doe je er sukade en bigarreaux in, maar dat vinden wij minder lekker. Dus stoppen we dat niet erin.’

Wij hebben dit recept van Mireille en Arno wel iets aangepast. Nu past het in een doorsnee tulbandvorm van 1 ¼ liter. Succes gegarandeerd.

Bij ons geen kerst zonder tulband!

 

8 personen20 minuten + 50-60 minuten oventijd

 Ingrediënten

  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel cacao
  • ½ theelepel zout
  • 3 eieren
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 gram blanke amandelen, fijngemalen
  • 50 ml sinaasappelsap
  • voor de topping
  • 40 gram suiker
  • reepjes sinaasappelschil van 1 sinaasappel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 50 gram pure chocolade, fijngehakt
  • Extra tulbandvorm (1 ¼ liter), mixer

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160℃. Vet de tulbandvorm goed in. Doe de boter, suiker, geraspte sinaasappelschil, kaneel, cacao en zout in een kom en klop met een mixer in ca. 10 minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren al kloppend één voor één toe. Wacht met het toevoegen van een nieuw ei tot het vorige ei helemaal is opgenomen. Spatel het bakmeel, de amandelen (houd 1 eetlepel achter voor de garnering) en het sinaasappelsap erdoor. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.

Stap 2

Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 50-60 minuten gaar. Check of hij gaar is door er met een metalen pen in te prikken. Als de pen er schoon uitkomt is de tulband goed. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en stort dan voorzichtig op een rooster zodat hij verder kan afkoelen.

Stap 3

Breng voor de topping 50 ml water aan de kook met de suiker en reepjes sinaasappelschil. Laat 5 minuten koken en schep de sinaasappelschil eruit. Roer het dat erdoor en laat tot de helft inkoken. Neem de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot deze helemaal gesmolten is. Schenk de saus over de tulband en garneer eventueel met de sinaasappelschik en de achtergehouden gemalen amandelen.

 

Het kookboek

Met dit kookboek, gemaakt door Mireille en Arno van The Holy Kauw Company ziet je geramd met Kerst, maar ook met Oud en Nieuw. Een zeer sfeervol kerst-kookboek boordevol makkelijke kerstrecepten, én feestelijke ideeën voor prachtig gedekte tafels.

Bestellen kun je hier

Holy Kauw Company coverTitel : Kerst
Auteur : Arno & Mireille van Elst
Uitgever : Uitgeverij Snor
ISBN :    978 94 6314 074 4
Prijs : € 21,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *