Ga terug
+ servings
Mac and Cheese Alto Adige
Mac and Cheese op z’n Italiaans
Klassiek comfort food wordt licht en luchtig door broccoli, doperwten en rode appel.
Aantal 5 personen
Kook tijd 40 minuten
40 minuten

Equipment

  • grote ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten
  

  • 1 stronk broccoli in kleine roosjes (ca. 150 gram roosjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook
  • 150 gram tuinerwten diepvries
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • 800 ml volle melk
  • 1 flinke eetlepel milde grove mosterd
  • 250 gram geraspte pittige kaas bijv. Stilfser kaas of oude kaas
  • 100 gram südtiroler speck in piepkleine stukjes (of gerookte spekblokjes)
  • 350 gram rigatoni pasta
  • 1 ½ rode appel ongeschild en in dunne schijfjes
  • 4 blaadjes salie in reepjes

Instructies
 

  • Kook de broccoliroosjes in ruim water met zout in ca. 3 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Verhit in een koekenpan de olie en bak op laag vuur de rode ui met de knoflook in ca. 5 minuten lichtbruin. Doe intussen de erwten in een kom en giet er kokend water over. Laat uitlekken bij de broccoli in de vergiet. Breng alvast een grote pan met ruim water en zout voor de pasta aan de kook.
  • Maak intussen de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een braadpan. Roer met een pollepel de bloem erdoor en bak op laag vuur 2 minuten mee (zonder te kleuren). Schenk langzaam en al kloppend met een garde de wijn en vervolgens de melk erbij. Klop tot een gladde gebonden saus. Laat de saus op laag vuur 3-4 minuten zachtjes garen. Neem de saus van het vuur. Voeg de mosterd, de geraspte Stilfser kaas toe. Roer tot de kazen gesmolten zijn. Breng op smaak met zout en peper. Roer dan de speck en gebakken ui erdoor.
  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook intussen de rigatoni in ruim water met zout beetgaar, 1 minuut korter dan staat aangegeven op de verpakking. Giet de rigatoni af. Meng de pasta in een grote ovenschaal met de groente (broccoli en doperwten). Meng driekwart van de kaassaus erdoor. Schenk de rest van de saus over de pasta. Bak de mac ’n’ cheese ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven, leg na 10 minuten de appelschijfjes erop en bak verder tot de kaas goudbruin is. Draai aan het einde van de baktijd zonodig de ovengrill aan en bak de pasta onder de hete grill in nog 1-2 minuten goudbruin. Bestrooi met de salie.
  • Lekker met een groene salade met komkommer.

Voedingswaarde

Calorieën: 899kcal | koolhydraten: 93g | eiwit: 33g | vet: 42g | verzadigd vet: 23g | cholesterol: 116mg | vezels: 7g | suiker: 19g | vitamine C: 43mg