Ga terug
+ servings
Bouillabaisse volgens eigen recept
Bouillabaisse: Franse klassieker
Deze traditionele goed gevulde vissoep wordt meestal gemaakt met diverse soorten vis en schaaldieren. Wat niet mag ontbreken is de onweerstaanbare rouille die er als topping overheen gaat.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 45 minuten
Kook tijd 20 minuten
1 uur 5 minuten

Ingrediënten
  

Visbouillon

  • kg rondvis, gefileerd, koppen en graten bewaard* (visboer)
  • 1 prei in ringen
  • 1 ui gesnipperd
  • ½ bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes verse tijm
  • Zout

Vulling

  • 1 klein stokbrood niet te vers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 venkelknol in reepjes
  • 250 gram aardappelen geschild en in kleine blokjes
  • 1 blik tomaatstukjes 400 gram
  • 1 buisje saffraandraadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • stukje dun afgesneden sinaasappelschil ca. 3 cm
  • dl witte wijn
  • 100 gram Noorse garnalen
  • 100 gram gekookte mosselen
  • geraspte kaas

Instructies
 

  • Doe de viskoppen en graten samen met de prei, helft van de ui, peterselie, laurierblaadjes en tijm in een grote pan. Voeg 1 eetlepel zout en 1½ liter water toe. Breng dit tegen de kook aan en laat de bouillon ca. 45 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon boven een andere pan en laat inkoken tot 1 liter bouillon. Snijd de visfilets in stukken.
  • Maak intussen de croutons. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd of scheur het stokbrood in stukjes. Schep er 2 eetlepels olijfolie en de helft van de knoflook door. Verdeel over een bakplaat. Bak de stukjes brood in ca. 10 minuten goudbruin.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de rest van de ui en rest van knoflook ca. 3 minuten. Schep de venkel, aardappel, tomaat, saffraan, paprikapoeder, cayennepeper en sinaasappelschil erdoor en bak nog ca. 5 minuten. Leg de stukken vis erop en schenk de wijn en visbouillon erover. Kook de soep ca. 8 minuten zachtjes. Roer de garnalen en mosselen erdoor en verwarm nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in borden en strooi de croutons (met rouille) en wat geraspte kaas erover.

Notities

* Vraag om 3 of 4 verschillende soorten zeevis, bijvoorbeeld roodbaars, rode poon, zeebaars, makreel, mul, wijting, kabeljauw. Laat de visboer de vis voor je te fileren.

Voedingswaarde

Calorieën: 682kcal | koolhydraten: 50g | eiwit: 89g | vet: 10g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 231mg | vezels: 7g | suiker: 10g | vitamine C: 35mg