Deze traditionele goed gevulde vissoep wordt meestal gemaakt met diverse soorten vis en schaaldieren. Wat niet mag ontbreken is de onweerstaanbare rouille die er als topping overheen gaat.
1½kgrondvis, gefileerd, koppen en graten bewaard* (visboer)
1preiin ringen
1uigesnipperd
½bosje peterselie
2laurierblaadjes
5takjes verse tijm
Zout
Vulling
1klein stokbroodniet te vers
4eetlepelsolijfolie
3teentjes knoflookfijngehakt
1venkelknolin reepjes
250gramaardappelengeschild en in kleine blokjes
1blik tomaatstukjes400 gram
1buisje saffraandraadjes
1theelepelpaprikapoeder
½theelepelcayennepeper
stukje dun afgesneden sinaasappelschilca. 3 cm
2½dlwitte wijn
100gramNoorse garnalen
100gramgekookte mosselen
geraspte kaas
Instructies
Doe de viskoppen en graten samen met de prei, helft van de ui, peterselie, laurierblaadjes en tijm in een grote pan. Voeg 1 eetlepel zout en 1½ liter water toe. Breng dit tegen de kook aan en laat de bouillon ca. 45 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon boven een andere pan en laat inkoken tot 1 liter bouillon. Snijd de visfilets in stukken.
Maak intussen de croutons. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd of scheur het stokbrood in stukjes. Schep er 2 eetlepels olijfolie en de helft van de knoflook door. Verdeel over een bakplaat. Bak de stukjes brood in ca. 10 minuten goudbruin.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de rest van de ui en rest van knoflook ca. 3 minuten. Schep de venkel, aardappel, tomaat, saffraan, paprikapoeder, cayennepeper en sinaasappelschil erdoor en bak nog ca. 5 minuten. Leg de stukken vis erop en schenk de wijn en visbouillon erover. Kook de soep ca. 8 minuten zachtjes. Roer de garnalen en mosselen erdoor en verwarm nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in borden en strooi de croutons (met rouille) en wat geraspte kaas erover.
Notities
* Vraag om 3 of 4 verschillende soorten zeevis, bijvoorbeeld roodbaars, rode poon, zeebaars, makreel, mul, wijting, kabeljauw. Laat de visboer de vis voor je te fileren.