1 ingevette soufflévorm (1,5 liter of ø 16 cm), mixer
Ingrediënten
300mlvolle melk
45gboter
45gbloem
150goude Comtéof Gruyère of andere harde kaas, geraspt
1grote mespunt nootmuskaat
4eierenM, gesplitst
zoutpeper
Instructies
Smelt de boter in een pan. Vet intussen de randen van de souffléschaal van onder naar boven in, dit bevordert het rijzen van de soufflés.
Voeg al roerend de bloem toe aan de gesmolten boter. Bak 2 min. op laag vuur (roux). Voeg al roerend de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur ca.10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
Splits intussen de eieren boven twee kommen.
Roer de kaas en de nootmuskaat door de saus. Roer tot de kaas is gesmolten en opgenomen. Schep de saus over in een ruime kom en laat afkoelen tot lauw.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Klop intussen de eiwitten met het zout met een mixer stijf tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt.
Roer de eidooiers een voor een door de kaassaus. Spatel dan voorzichtig het stijfgeslagen eiwit erdoor.
Geit het soufflémengsel in de souffléschaal tot ca. 3 cm onder de rand. Bak de soufflés in het midden van de oven in ca. 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct.
Notities
TIP: je kunt ook kleine souffleetjes maken als voorgerecht. Die moeten ca. 15 tot 20 minuten in de oven.