Ga terug
+ servings
Luikse ballen met appel uit het kookboek 50 tinten balletjes
Luikse ballen met appel
Luikse ballen zijn gehaktballen in een zoetzure saus met uien en appels. Een echt Belgisch streekgerecht uit Luik. Je hoeft er niet voor naar België, je maakt ze gewoon zelf thuis.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 25 minuten
40 minuten

Equipment

  • appelboor, ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 gram versgeraspte nootmuskaat
  • zwarte peper versgemalen
  • 20 gram paneermeel of 2 beschuiten
  • 1 ei
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram boter

Voor de saus

  • 2 zoete uien in halve fijne ringen
  • 2 appels Jonagold
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 potje runderfond 200 ml
  • 2 eetlepels Luikse stroop of appelstroop
  • 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes grof gehakt
  • 1 ½ eetlepel maizena

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Zet even in de koelkast om stevige ballen te krijgen.
  • Maak intussen de uien schoon en snijd in halve ringen. Appels niet schillen. Maak met een appelboor mooie schijfjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vorm van het gehakt ca. 12 mooie ronde ballen. Verwarm de boter in een stoofpan tot het schuim wegtrekt en de boter lichtbruin is. Bak de ballen rondom aan. Schud met de pan om de ballen mooi rond te houden en toch mooi aan te bakken. Leg de ballen in ovenschaal, zet in de oven en laat in ca. 20 minuten gaar worden.
  • Maak intussen de saus. Gebruik de ‘balletjes’-pan om de saus te maken. Bak de uien en appelschijfjes ca. 3 minuten in de achtergebleven boter, voeg zonodig nog wat extra boter toe. Blus af met de rode wijnazijn. Voeg de runderfond en stroop toe en breng aan de kook.
  • Meng in een kopje de bloem met 2 eetlepels koud water tot een glad papje. Voeg toe aan de uien-appelsaus. Breng al roerende aan de kook en laat de saus binden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ballen uit de oven en leg ze in de saus. Bestrooi met de rozemarijn. Lekker met aardappelpuree of krokante aardappelkroketten. Serveer met een frisse groene salade of gekookte sperziebonen.

Voedingswaarde

Calorieën: 565kcal | koolhydraten: 22g | eiwit: 25g | vet: 42g | verzadigd vet: 20g | cholesterol: 170mg | vezels: 3g | suiker: 12g | vitamine C: 13mg