Ga terug
+ servings
Engelse scones eet je bij een kopje thee, als ontbijt of bij de paasbrunch. Makkelijk recept aangevuld met rozemarijn. Heerlijk met slagroom en jam.
Scones met rozemarijn en lavendel
Engelse scones passen perfect bij een paasontbijt of paasbrunch. In Engeland serveren ze deze broodjes bij de middag thee. Liefst met een wolkje melk erin.
Aantal 8 stuks
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 15 minuten
40 minuten

Equipment

  • eventueel keukenmachine, uitsteekring ø 6 cm (of glas), bakpapier

Ingrediënten
  

  • 250 gram patentbloem plus extra om te bestuiven
  • 60 gram lichte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel verse rozemarijn alleen de naaldjes, grof gehakt
  • 1 theelepel gedroogde lavendel fijngemalen (zie tips)
  • 60 gram koude boter in kleine blokjes
  • 125 ml karnemelk plus een beetje extra om de scones mee te bestrijken

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten, behalve de karnemelk in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de karnemelk terwijl de machine draait in een dunne straal toe tot er een samenhangend deeg ontstaat. Let op: misschien heb je iets meer of minder karnemelk nodig, dus voeg niet alles in een keer toe. Het deeg moet net samenkomen maar niet plakkerig zijn.
  • Geen keukenmachine? Wrijf de boterblokjes dan met je vingers door de droge ingrediënten tot kruimels. Roer de karnemelk er met een vork door tot het geheel samenklontert.
  • Bestuif het werkblad met wat patentbloem en leg het deeg erop. Vorm een platte plak van ongeveer 2,5 centimeter dik. Gebruik een uitsteekring van circa 6 centimeter doorsnede om rondjes uit te steken. Druk de uitsteekring tussendoor steeds in de bloem, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Verzamel na de eerste uitsteeksessie het overgebleven deeg en vorm het opnieuw tot een plak van 2,5 (tot 3 ) centimeter dik.
  • Steek opnieuw scones uit dit stuk. Je kunt van deze hoeveelheid deeg in totaal 6 tot 8 scones maken. Geen uitsteekring? Gebruik dan het randje van een glas of kop met een doorsnede van ca. 6 centimeter.
  • Oven voorverwarmen op 220 graden (200 hetelucht-oven).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de scones hierop met een paar centimeter ertussen. Bestrijk de bovenkant van elke scone met een beetje karnemelk. Bak de scones in 12 tot 15 minuten goudbruin. De onderkant van de scones zal donkerder bruin zijn. Laat de scones een beetje afkoelen voor je ze doorsnijdt.
  • Serveer de scones – nog een beetje warm zijn ze het lekkerst – met boter, of met opgeklopte slagroom (met of zonder suiker, naar wens), aardbeien en jam zoals op de foto.

Notities

TIP
Gebruik een vijzel om de lavendel fijn te malen. Mocht je die niet hebben, wrijf de lavendel dan zo fijn mogelijk tussen je vingertoppen, of hak het fijn met een scherp keukenmes.
De truc om goede scones te maken is om ze dik uit te steken. Dus zorg dat je sconedeeg een goede inch (2,5 cm) dik is. Als je het deeg te dun uitrolt, dan rijzen ze niet genoeg.

Voedingswaarde

Calorieën: 202kcal | koolhydraten: 32g | eiwit: 4g | vet: 7g | verzadigd vet: 4g | cholesterol: 17mg | vezels: 1g | suiker: 8g | vitamine C: 0.2mg