Ga terug
+ servings
Köfte, oftewel Turkse gehaktballetjes in tomatensaus. Recept uit de oven uit kookboek Bijbel van de Turkse keuken van Hale Amus
Köfte in tomatensaus (Izmir köfte)
Makkelijke ovenschotel met gehakt, aardappelen en tomatensaus. Smeuïg en lekker gekruid. Licht pittig door de groene pepers.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 30 minuten
1 uur

Equipment

  • Keukenpapier, rasp, grote ovenschaal, ingevet met olie

Ingrediënten
  

Gehaktrolletjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui geraspt en uitgeknepen
  • 60 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 10 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout versgemalen peper
  • 3 eetlepels rijstolie

Tomatensaus

  • 2 eetlepels rijstolie
  • 20 gram boter
  • ½ ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml tomatensaus potje
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Extra

  • 200 ml rijst olie
  • 1 zakje oma’s verse aardappel partjes 500 gram, koeling
  • 4 grote Turkse groene pepers

Instructies
 

  • Meng in een kom: gehakt, ui, paneermeel, ei, peterselie, komijnpoeder, 1 theelepel zout, ½ theelepel versgemalen peper. Kneed ca. 5 minuten goed door. Dek af met plasticfolie en laat ca. 20 minuten rusten
  • Verhit intussen de 200 ml olie in een hapjespan tot ca. 160 °C. Bak de aardappelen in porties in ca. 2 à 3 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de tomatensaus. Verhit 2 eetlepels olie met de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in ca. 2 minuten lichtbruin. Voeg de tomatensaus en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg 200 ml water en ½ theelepel zout toe. Breng aan de kook. Neem de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het gehaktmengsel in 16 gelijke porties en rol er worstjes van met een lengte van ca. 8 cm.
  • Verhit in een grote koekenpan ca. 3 eetlepels olie. Bak de gehaktrolletjes in ca. 2 à 3 minuten rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de aardappelen en de gehaktrolletjes om en om over de ovenschaal. Verdeel de tomatensaus er gelijkmatig overheen. Leg de groene peper ertussen. Bak de gehaktschotel ca. 30 minuten in het midden van de oven.
  • Lekker met een gemengde salade met avocado en lente-uitjes. Of maak de Turkse gemengde salade die hieronder staat.

Voedingswaarde

Calorieën: 709kcal | koolhydraten: 46g | eiwit: 29g | vet: 45g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 140mg | vezels: 7g | suiker: 9g | vitamine C: 40mg