- 800 gram zoete aardappelen
- 2 pastinaken
- 800 gram iets kruimige aardappelen
- 250 gram winterwortel
- 250 gram gesneden andijvie
- 2 theelepels bouillonpoeder
- 2 eetlepels tamari of sojasaus
- zout versgemalen peper
Topping
- 4 eieren
- 300 gram shiitake gesneden
- 3 middelgrote uien gesnipperd
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel tamari of sojasaus
Maak eerst alle groenten schoon. Of spoel de zoete aardappel, pastinaak, aardappel, wortel en andijvie schoon en snijd daarna in grove stukken.
Doe de aardappel, pastinaak en wortel in een zéér grote pan. Kook de groenten met weinig water en de bouillonpoeder in ca. 20 tot 25 minuten gaar (kijk met name of de pastinaak gaar is!).
Kook intussen de eieren in ca. 8 minuten bijna hard. Pel de eieren en halveer overlangs.
Maak intussen de topping. Snijd de shiitake in reepjes en snipper de uien. Verhit in een grote koekenpan de olie. Bak de shiitake en uien in ca. 8 minuten lichtbruin. Voeg de tamari of sojasaus toe en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de wintergroenten af (bewaar wat kookvocht) en stamp ze fijn met een stamper. Mocht de stamppot te droog zijn, dan kun je nog wat kookvocht toevoegen om het lekker smeuïg te maken. Breng op smaak met zout, peper en 2 eetlepels tamari of sojasaus.
Voeg nu de andijvie beetje bij beetje toe en meng goed. Warm nog even door zodat de andijvie wat slinkt.
Verdeel de stamppot over vier borden. Schep de topping erop. Garneer met halve eieren.
Calorieën: 550kcal | koolhydraten: 111g | eiwit: 18g | vet: 6g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 164mg | vezels: 22g | suiker: 22g | vitamine C: 82mg