Ga terug
+ servings
Coquille met bloemkoolcrème
Coquilles met bloemkoolcrème en kokkels
Sterren voorgerecht van chef Pascal Ariëns. Smeuïge bloemkoolcrème met kokkels en gebakken coquilles. Amandelen en Pata Negra ham maken het af.
Aantal 4 personen
Kook tijd 30 minuten

Ingrediënten
  

bloemkoolcrème

  • 125 gram bloemkool
  • 1 ei
  • 50 ml olijfolie
  • 40 gram crème fraîche
  • zout peper

kokkels

  • 200 gram kokkels goed afgespoeld
  • 150 gram roomboter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 prei alleen het wit in ringetjes
  • ½ teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 100 ml witte wijn
  • 20 gram gemarineerd zeewier fijngesneden (toko)
  • 50 ml tosa dashi-azijn toko
  • 100 ml slagroom

overig

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 8 grote coquilles
  • 4 dunne plakjes Pata Negra-ham

Instructies
 

  • Kook de bloemkool, samen met het ei, ca. 10 minuten in ruim water. Afgieten en afspoelen onder koud stromend water. Doe de olijfolie en het hardgekookte ei in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Pureer helemaal glad. Voeg bloemkool en crème fraîche toe. Pureer opnieuw tot het helemaal glad is. Breng op smaak met zout en peper. Tot gebruik bewaren in de koelkast.
  • Verhit de olie in een pan. Voeg kokkels, boter, knoflook, ui, prei, rozemarijn, tijm, witte wijn en 100 ml water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de kokkels in ca. 3-4 min zachtjes gaar. Haal de kokkels uit de schelp. Zeef het achtergebleven stoofvocht. Verdeel dit over 2 kleine steelpannetjes. Doe de kokkels in het eerste pannetje, samen met het zeewier en de tosa dashi. Voeg aan het tweede pannetje de slagroom toe en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout. Rooster de amandelen in ca. 6 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Overdoen in een vijzel en fijnmalen tot poeder.
  • Verhit in een koekenpan 20 gram roomboter. Bak de coquilles in ca. 5 minuten aan beide zijden gaar en goudbruin. Verdeel over 4 klein diepe borden (of kleine kommetjes ɸ 15 cm). Neem 2 lepels en maak een cannelle van de bloemkoolcrème. Plaats naast de coquilles op het bord. Leg er een plakje Pata Negra-ham overheen. Verdeel de kokkels met vocht er rondom heen. Schuim het romige kokkelvocht op met een staafmixer. Verdeel over het gerecht. Garneer met de snufje amandelpoeder.

Voedingswaarde

Calorieën: 723kcal | koolhydraten: 16g | eiwit: 14g | vet: 67g | verzadigd vet: 28g | cholesterol: 160mg | vezels: 5g | suiker: 5g | vitamine C: 20mg